Keliakialiiton tuoreen selvityksen mukaan kaupassa myytävät soijakastikkeet ovat gluteenittomia, vaikka ainesosaluettelossa mainitaankin vehnä.
Keliakialiitto tiedottaa selvittäneensä 14 Suomen markkinoilla olevan soijakastikkeen gluteenipitoisuuden. Liiton tutkimuksissa kaikki soijakastikkeet osoittautuivat gluteenittomiksi.
– Soijakastike herättää jatkuvasti gluteenitonta ruokavaliota noudattavien keskuudessa keskustelua, sillä yksi sen raaka-aineista on vehnä. Tämä selvitys osoitti, että tavanomainen soijakastike sopii edelleen keliakiaa sairastaville, kertoo Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén tiedotteessa.
Kaupoissa on myynissä myös gluteenittomiksi merkittyjä soijakastikkeita, jotka eivät sisällä vehnää. Keliakialiiton Eliisa Girsénin mukaan gluteenittoman tuotteen valinta ei kuitenkaan ole välttämätöntä keliaakikoille, vaan myös tavanomaiset soijakastikkeet ovat gluteenittomia.
Tieto soijakastikkeiden gluteenittomuudesta ei periaatteessa ole yllättävä, sillä Keliakialiiton suositus on jo vuosien ajan ollut se, että keliakiaa sairastavat voivat käyttää tavanomaisia soijakastikkeita. Tämä suositus on pohjautunut muun muassa Ruotsin elintarviketurvallisuusviraston ja Yhdysvaltain keliakiajärjestön teettämiin analyyseihin soijakastikkeiden gluteenipitoisuuksista. Näissäkin tutkimuksissa kaikki näytteet ovat olleet gluteenittomia.
Vaikka soijakastikkeet sisältävätkin vehnää, niiden valmistusprosessi takaa lopputuotteen gluteenittomuuden.
– Soijakastike on raaka-aineiltaan yksinkertainen tuote. Se koostuu soijapavuista, vedestä, vehnästä ja suolasta. Pitkä, jopa vuosien mittainen, fermentointi eli käymisprosessi saa aikaan soijakastikkeen tumman värin ja runsaan umamin maun. Samalla vehnässä oleva gluteeni pilkkoutuu, ja soijakastikkeesta tulee gluteeniton, Girsén selvittää.
14 kauppojen soijakastiketta Keliakialiiton tutkimuksissa
Keliakialiitto teetätti analyysin 14 Suomen markkinoilla olevasta soijakastikkeesta huhtikuussa. Selvitykseen valittiin SOK:n myydyimmät soijakastikkeet, K-ryhmän oman brändin soijakastikkeet ja aasialaisissa marketeissa olevia soijakastikkeita. Näytteet analysoitiin akkreditoidussa laboratoriossa.
Analysoidut soijakastikkeet:
Gluteenittomuuden raja-arvo on 20 mg/kg eli kaikki näytteet olivat gluteenittomia.
Tuote | Gluteeni-pitoisuus (mg/kg) | Gluteeniton |
Aroi Aito kiinalainen soijakastike | < 10 | Kyllä |
Hamada VII Japanese Seasoning Soy Sauce | < 10 | Kyllä |
Healthy boy brand Mushroom Soy Sauce | < 10 | Kyllä |
Kikkoman Luonnollisesti Valmistettu Soijakastike | < 10 | Kyllä |
K-Menu Kiinalainen Soijakastike | < 10 | Kyllä |
Pearl river bridge Superior Light Soy Sauce | < 10 | Kyllä |
Pirkka Japanilainen Soijakastike | < 10 | Kyllä |
Rainbow Soijakastike Japanilainen | < 10 | Kyllä |
Sakura Soy Sauce Traditional Naturally Brewed | < 10 | Kyllä |
SOY-KING Original Soya Sauce | < 10 | Kyllä |
Superior Light Soy Sauce | < 10 | Kyllä |
Thin Soy Sauce Healthy Boy Brand | < 10 | Kyllä |
Wan Ja Shan Soy Sauce | < 10 | Kyllä |
Yamasa Brewed Soy Sauce | < 10 | Kyllä |
Lue myös: Oletko ikinä hoksannut tätä asiaa punakorkillisesta soijapullosta? Mennyt monelta ohi
Lähde: Keliakialiitto