Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tällainen on Vesa-Matti Loirin nimikkomenu ravintola Elitessä

4:53img
Helsinkiläisen Ravintola Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä kertoo, miten Loirin kunniaksi suunniteltu menu syntyi ja mitä eri ruoat symboloivat.
Julkaistu 24.05.2023 12:26

Emmi Niiniaho

Taiteilija Vesa-Matti Loiri sai oman nimikkomenun helsinkiläiseen ravintola Eliteen.

MTV Uutiset kertoi 12. toukokuuta, että elokuussa 2022 menehtynyttä Vesa-Matti Loiria muistetaan helsinkiläisravintolassa suurella kunnianosoituksella.

Helsinkiläisravintola Elite toteutti 24. toukokuuta ravintolan vakioasiakkaana jo 1960-luvulta asti olleen Loirin toiveen taiteilijan omasta kantapöydästä sekä nimikkomenusta. Töölössä sijaitseva ravintola Elite on toiminut 90 vuoden ajan eräänlaisena taiteilijoiden olohuoneena.

– Vesa-Matti Loiri on kertoman mukaan käynyt Elitessä vähintään toista sataa kertaa, joten voimme hyvin puhua kanta-asiakkaasta. Mikäli nurkan taitelijapöytämme oli vapaana, viihtyi Loiri mieluusti siinä ja siihen sovimme hänet muistolaatalla myös ikuistettavan. Tauno Palon ja Matti Pellonpään viereen, kollegoita ja muita kylänihmisiä jatkossakin tervehtimään, Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä kertoo tiedotteessa.

Loirin nimikkoannos on hänen suosikkiruokiinsa kuulunut klassinen suomalainen läskisoosi.

Lue myös: Vesa-Matti Loirin toive toteutui: Saa kantapöydän ja nimikkoannoksen klassikkoravintolaan

Tällainen on Vesa-Matti Loirin nimikkomenu ravintola Elitessä

Vesa-Matti Loirin nimikkomenun alkuruokana toimii klassinen toast skagen käsinkuorituilla katkaravuilla ja siianmädillä joka on tuttu muun muassa Vain Elämää -kaudelta vuonna 2014, johon Loiri osallistui.

130418723 loiri skagen

Toast skagen annoksen nimeksi on annettu Loiri-menussa "Maininkeja".

Pääruoaksi on valikoitunut varsinainen suomalainen perinneruoka: läskisoosi.

elite loiri

Tältä näyttää Loirin nimikkomenun läskisoosiannos. Loirin muistolaatta asetettiin taitelijapöytään Tauno Palon ja Matti Pellonpään laattojen viereen.

– Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava. Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan. Loirin nimikkoannokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat, Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen kertoo tiedotteessa.

130418682 loiri jälkiruoka elite lehtikuva

Menun jälkiruoka viittaa Loirille rakkaaseen Lappiin.

Loirin nimikkomenun jälkiruokana toimii "Lapin kesä" -annos, joka sisältää lakkaparfaitin sekä kuusenkerkkä financierin.

Lopuksi tarjoillaan kahvi sekä avecina Angerkoski-drinkki. Angerkoski valmistetaan kaatamalla lasiin ensiksi runsas konjakki, mieluiten kahdeksan senttilitraa. Päälle asetellaan pyöreä sitruunaviipale, jonka toiselle puolelle on ripoteltu suodatinkahvia ja toiselle tomusokeria.

130418676 loiri angerkoski

Loirin ja ystäviensä suosima jälkiruokadrinkki oli Eliten juomalistan ulkopuolelta tilattu Angerkoski.

Drinkki oli sekä Loirin että tämän ystävien suosima ja sen on aikoinaan Loirille opettanut näyttelijälegenda Siiri Angerkoski.

– Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla, Vesa-Matti Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Harri Syrjänen neuvoo, kuinka helposti valmistuu taivaallinen toast skagen

Lue myös: Timo löysi todellisen aarteen Hilja-mumminsa vanhasta vihosta vuodelta 1912 – nyt mummin hittiruoka päätyi Michelin-ravintolan listalle: "Aika huikea perintö"

Katso myös: Tällaisia tatuointeja Vesa-Matti Loirin vannoutuneilta faneilta löytyy

0:44img

10. elokuuta kuollut Vesa-Matti Loiri tunnettiin laaja-alaisena viihdetaiteilijana – koko kansan Veskuna.

Tuoreimmat aiheesta

Vesa-Matti Loiri