Tällainen on Vesa-Matti Loirin nimikkomenu ravintola Elitessä
Taiteilija Vesa-Matti Loiri sai oman nimikkomenun helsinkiläiseen ravintola Eliteen.
MTV Uutiset kertoi 12. toukokuuta, että elokuussa 2022 menehtynyttä Vesa-Matti Loiria muistetaan helsinkiläisravintolassa suurella kunnianosoituksella.
Helsinkiläisravintola Elite toteutti 24. toukokuuta ravintolan vakioasiakkaana jo 1960-luvulta asti olleen Loirin toiveen taiteilijan omasta kantapöydästä sekä nimikkomenusta. Töölössä sijaitseva ravintola Elite on toiminut 90 vuoden ajan eräänlaisena taiteilijoiden olohuoneena.
– Vesa-Matti Loiri on kertoman mukaan käynyt Elitessä vähintään toista sataa kertaa, joten voimme hyvin puhua kanta-asiakkaasta. Mikäli nurkan taitelijapöytämme oli vapaana, viihtyi Loiri mieluusti siinä ja siihen sovimme hänet muistolaatalla myös ikuistettavan. Tauno Palon ja Matti Pellonpään viereen, kollegoita ja muita kylänihmisiä jatkossakin tervehtimään, Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä kertoo tiedotteessa.
Loirin nimikkoannos on hänen suosikkiruokiinsa kuulunut klassinen suomalainen läskisoosi.
Tällainen on Vesa-Matti Loirin nimikkomenu ravintola Elitessä
Vesa-Matti Loirin nimikkomenun alkuruokana toimii klassinen toast skagen käsinkuorituilla katkaravuilla ja siianmädillä joka on tuttu muun muassa Vain Elämää -kaudelta vuonna 2014, johon Loiri osallistui.
Pääruoaksi on valikoitunut varsinainen suomalainen perinneruoka: läskisoosi.
– Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji ja Suomesta tuskin löytyy toista yhtä herkullista ruokaa, joka on niin visuaaliselta ilmeeltään kuin nimeltäänkin näin haastava. Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan. Loirin nimikkoannokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat, Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen kertoo tiedotteessa.
Loirin nimikkomenun jälkiruokana toimii "Lapin kesä" -annos, joka sisältää lakkaparfaitin sekä kuusenkerkkä financierin.
Lopuksi tarjoillaan kahvi sekä avecina Angerkoski-drinkki. Angerkoski valmistetaan kaatamalla lasiin ensiksi runsas konjakki, mieluiten kahdeksan senttilitraa. Päälle asetellaan pyöreä sitruunaviipale, jonka toiselle puolelle on ripoteltu suodatinkahvia ja toiselle tomusokeria.
Drinkki oli sekä Loirin että tämän ystävien suosima ja sen on aikoinaan Loirille opettanut näyttelijälegenda Siiri Angerkoski.
– Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla, Vesa-Matti Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale kertoo tiedotteessa.
Katso myös: Tällaisia tatuointeja Vesa-Matti Loirin vannoutuneilta faneilta löytyy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"