Olut päivässä voi pitää diabeteksen loitolla. Näin väittää kiinalainen tieteellinen tutkimus, jonka mukaan alkoholin juominen maltillisesti voi parantaa glukoosiaineenvaihduntaa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että alkoholilla on joitakin positiivisia vaikutuksia diabetekseen.
Kiinan Nanjingissa sijaitsevan Southeast University -yliopiston tutkimuksen mukaan tyypin 2 diabetes voisi pysyä loitolla juomalla joka päivä lasillisen olutta tai viiniä. Kohtalaisen alkoholimäärän juominen voi parantaa glukoosiaineenvaihduntaa, tutkijat havaitsivat.
Kriitikot ovat kuitenkin lytänneet kiinalaisten tutkijoiden rohkean lausunnon. Asiasta uutisoi muun muassa tunnettu amerikkalainen terveyssivusto WebMD sekä brittilehti Dailymail.
Alkoholi voi aiheuttaa vaarallisia muutoksia verensokeritasoissa ja sokeripitoisuus voi johtaa lihavuuteen, joka on avaintekijä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen.
Tutkimus on vielä julkaisematta, mutta se esiteltiin diabetestutkijoiden vuosikokouksessa Barcelonassa.
Lue myös: Onko omasi listalla? Näissä ammateissa on suurin riski sairastua diabetekseen
Mahdolliset hyödyt punnittava suhteessa terveysriskeihin
Glasgow'n yliopiston professori Naveed Sattar otti kantaa tuoreeseen tutkimukseen.
– Luotettavat tutkimustiedot viittaavat siihen, että mitä pienemmät nautittavat alkoholimäärät ovat, sitä pienempi riski on useisiin sydämeen ja aivohalvaukseen liittyviin alkoholin käyttöön yhteydessä oleviin haittatekijöihin.
Tässä vaiheessa ei ole selvää, johtuivatko tutkimuksessa selvinneet myönteiset vaikutukset alkoholin kemikaaleista vai muista tekijöistä.
– Kyllä viestin tulisi kannustaa alkoholin käytön vähentämiseen ja tämä koskee myös diabeetikoita, lisää Naveed Sattar.
– On mahdollista, että tutkimustulokset voivat johtua etanolipitoisuudesta, mutta se voi johtua myös muista juomien sisältämistä yhdisteistä, kommentoi alkoholitutkimus instituutin tohtori Sadie Boniface tuloksia.
– Mahdolliset hyödyt on punnittava suhteessa kaikkiin muihin alkoholin käytön terveysriskeihin, esimerkiksi lisääntyneeseen syöpäriskiin jopa alhaisella alkoholin käytöllä. Tässä vaiheessa on vaikea tehdä johtopäätöksiä.
Tarvitaan siis laajempia tutkimuksia alkoholin kulutuksen vaikutusten arvioimiseksi etenkin kakkostyypin diabetesta sairastavilla potilailla.