Tuoreen tutkimuksen mukaan oliiviöljyn säännöllinen nauttiminen voi vähentää riskiä kuolla dementiaan.
Lusikallinen oliiviöljyä päivittäin voi vähentää kuolemaan johtavan dementian riskiä, kirjoittaa CNN.
Harvardin tutkijoiden JAMA Network Open -alustalla julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 92 000 aikuisen tietoja 28 vuoden ajalta. Hieman reilu teelusikallinen oliiviöljyä päivittäin yhdistettiin 28 prosenttia matalampaan riskiin menehtyä dementiaan liittyvän syyn takia – verrattuna heihin, jotka söivät vain harvoin tai ei ollenkaan oliiviöljyä.
Lue myös: Näkösi voi varoittaa Alzheimerista jopa 12 vuotta etukäteen
Oliiviöljy voi edistää sydänterveyden lisäksi aivojen terveyttä
Harvardin yliopiston tutkija Anne-Julie Tessierin mukaan tutkimus vahvistaa entisestään kasviöljyjä, kuten oliiviöljyä, sisältävien ruokavalioiden suosittelua sydänterveyden lisäksi myös aivojen terveyden kannalta.
– Oliiviöljyn, luonnontuotteen, valitseminen rasvojen, kuten margariinin ja majoneesin sijaan, on turvallinen valinta ja voi vähentää kuolemaan johtavan dementian riskiä, Tessier sanoo.
Margariinin ja majoneesin korvaaminen oliiviöljyllä voi madaltaa riskiä kuolemaan johtavasta dementiasta.Shutterstock
Tutkimuksessa havaittiin, että päivittäisen viiden gramman margariini- tai majoneesiannoksen korvaaminen noin 1,2 teelusikallisella oliiviöljyä oli yhteydessä 8–14 prosenttia matalampaan riskiin kuolla dementiaan.
Voin tai muiden kasviöljyjen vaihtamisesta oliiviöljyyn ei saatu tutkimuksessa merkittävää tulosta.
Lue myös: Näin moni suomalainen sairastuu vuosittain muistisairauteen: 40 prosenttia sairastumisista johtuu tekijöistä, joihin voi itse vaikuttaa
Suora vai epäsuora vaikutus?
Anne-Julie Tessierin mukaan oliiviöljyn mahdolliset hyödyt aivojen terveydelle voivat johtua antioksidanttiyhdisteistä, jotka voivat ylittää veri-aivoesteen ja vaikuttaa suoraan aivoihin.
– On myös mahdollista, että oliiviöljyllä on epäsuora vaikutus aivojen terveyteen edistämällä sydän- ja verisuoniterveyttä, Tessier sanoo.
Oliiviöljyä voi käyttää paistamisen lisäksi esimerkiksi salaatinkastikkeena.Shutterstock
Vaikka osallistujien yleinen ruokavalion laatu ei vaikuttanut tutkimuksen tuloksiin, oliiviöljyä kuluttavilla voi olla yleisesti ottaen terveellisempiä elämäntapoja.
– Oliiviöljyä kuluttavien ja sitä käyttämättömien ihmisten välillä on monia, monia eroja, eikä koskaan ole mahdollista ottaa täysin huomioon kaikkia mahdollisia sekoittavia tekijöitä, genetiikan, evoluution ja ympäristön kunniaprofessori David Curtis University College Londonista sanoo.
Curtisin mukaan on myös hyvä pitää mielessä, että noin puolet dementiatapauksista on verisuonitautien aiheuttamia.
– Kaiken, mikä parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä, kuten tupakoimattomuuden, odotetaan vähentävän dementiariskiä, Curtis toteaa.
Lue myös: Neurotieteilijä kertoo, miten treenaa muistiaan
Lue myös: Otsa-ohimolohkorappeuma voi iskeä jo viisikymppiseen – neurologi kertoo huolestuttavista merkeistä: "Silloin erityisesti hälytyskellojen pitäisi soida"
Katso myös: Millainen on hyvä välipala?
9:38Millainen on hyvä välipala? Haastattelussa ravitsemusterapeutti Mari Aalto Terveystalosta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: CNN, JAMA Network Open
Juttua muokattu 13.5. kello 10.00: Korjattu väärän käsityksen antava lause tutkimuksen tuloksista koskien voin ja muiden kasviöljyjen käyttöä.