Harvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia

Tuoreen tutkimuksen mukaan oliiviöljyn säännöllinen nauttiminen voi vähentää riskiä kuolla dementiaan.

Lusikallinen oliiviöljyä päivittäin voi vähentää kuolemaan johtavan dementian riskiä, kirjoittaa CNN.

Harvardin tutkijoiden JAMA Network Open -alustalla julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 92 000 aikuisen tietoja 28 vuoden ajalta. Hieman reilu teelusikallinen oliiviöljyä päivittäin yhdistettiin 28 prosenttia matalampaan riskiin menehtyä dementiaan liittyvän syyn takia – verrattuna heihin, jotka söivät vain harvoin tai ei ollenkaan oliiviöljyä. 

Oliiviöljy voi edistää sydänterveyden lisäksi aivojen terveyttä

Harvardin yliopiston tutkija Anne-Julie Tessierin mukaan tutkimus vahvistaa entisestään kasviöljyjä, kuten oliiviöljyä, sisältävien ruokavalioiden suosittelua sydänterveyden lisäksi myös aivojen terveyden kannalta.

– Oliiviöljyn, luonnontuotteen, valitseminen rasvojen, kuten margariinin ja majoneesin sijaan, on turvallinen valinta ja voi vähentää kuolemaan johtavan dementian riskiä, Tessier sanoo.

Tutkimuksessa havaittiin, että päivittäisen viiden gramman margariini- tai majoneesiannoksen korvaaminen noin 1,2 teelusikallisella oliiviöljyä oli yhteydessä 8–14 prosenttia matalampaan riskiin kuolla dementiaan.

Voin tai muiden kasviöljyjen vaihtamisesta oliiviöljyyn ei saatu tutkimuksessa merkittävää tulosta.

Suora vai epäsuora vaikutus?

Anne-Julie Tessierin mukaan oliiviöljyn mahdolliset hyödyt aivojen terveydelle voivat johtua antioksidanttiyhdisteistä, jotka voivat ylittää veri-aivoesteen ja vaikuttaa suoraan aivoihin.

– On myös mahdollista, että oliiviöljyllä on epäsuora vaikutus aivojen terveyteen edistämällä sydän- ja verisuoniterveyttä, Tessier sanoo.

Vaikka osallistujien yleinen ruokavalion laatu ei vaikuttanut tutkimuksen tuloksiin, oliiviöljyä kuluttavilla voi olla yleisesti ottaen terveellisempiä elämäntapoja.

– Oliiviöljyä kuluttavien ja sitä käyttämättömien ihmisten välillä on monia, monia eroja, eikä koskaan ole mahdollista ottaa täysin huomioon kaikkia mahdollisia sekoittavia tekijöitä, genetiikan, evoluution ja ympäristön kunniaprofessori David Curtis University College Londonista sanoo.

Curtisin mukaan on myös hyvä pitää mielessä, että noin puolet dementiatapauksista on verisuonitautien aiheuttamia.

– Kaiken, mikä parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä, kuten tupakoimattomuuden, odotetaan vähentävän dementiariskiä, Curtis toteaa.

Katso myös: Millainen on hyvä välipala?

Juttua muokattu 13.5. kello 10.00: Korjattu väärän käsityksen antava lause tutkimuksen tuloksista koskien voin ja muiden kasviöljyjen käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat