Lääkäri määräsi hedelmiä ja vihanneksia "reseptillä" – millaiset olivat vaikutukset?

"Lääkärin määräämät" hedelmät ja vihannekset näyttäisivät vaikuttavan suotuisasti kasvisten syömiseen.

"Lääkärin määräämät" hedelmät ja vihannekset saivat potilaat syömään niitä enemmän, kertoo Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä julkaistu tutkimus.

Osanottajat saivat 58 euroa kuukaudessa kasviksiin

Amerikkalaisen sydänjärjestön julkaisemassa analyysissa tutkittiin reseptiohjelmia ihmisillä, joiden riski sydän- ja verisuonisairauksiin oli kohonnut. Tutkittuja reseptiohjelmia oli yhdeksän, ja mukana oli yli 3 800 henkilöä ympäri Yhdysvaltoja. 

Melkein puolet osanottajista oli lapsia, joiden keski-ikä oli yhdeksän. Aikuisten keski-ikä oli 54. Osanottajilla oli joko epävarmuuksia ruokaturvan suhteen tai he olivat kirjoilla terveysklinikalla, joka palveli pääosin pienituloista asuinaluetta.

Henkilöt ottivat keskimäärin kuuden kuukauden ajan osaa "hevi-reseptiohjelmaan". Ohjelmassa lääkäri voi lääkkeiden lisäksi määrätä kasviksille sähköisen "reseptin" eli kupongin, jolla henkilö voi hankkia maksuttomia tai alennuksella myytäviä kasviksia ruokakaupoissa tai torilla, kertoo CBS.

Osanottajat saivat keskimäärin 63 dollaria, noin 58 euroa, kuukaudessa. He kävivät ravitsemuskurssilla ja täyttivät kyselyitä hedelmien ja vihannesten syömisestä, terveydentilastaan ja ruokaan liittyvistä epävarmuuksista koeajan alussa ja lopussa. Tämän lisäksi terveyttä tutkittiin esimerkiksi verenpainetta ja verensokeria mittaavin testein.

"Hevi-reseptit" voisivat lisätä vihannesten syöntiä

Ei liene yllätys, että kasvisresepti lisäsi hedelmien ja vihannesten kulutusta. Analyysin mukaan henkilöiden painoindeksi aleni. Verenpaine ja veren sokeripitoisuus muuttuivat suotuisampaan suuntaan, minkä lisäksi ruokaepävarmuus laski.

– Huono ravitsemus ja ravitsemukseen liittyvät epävarmuudet ovat liittyvät globaalisti kroonisiin sairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen ja sairauksien sydän- ja verisuoniterveyden seurauksiin, kuten sydämen vajaatoimintaan, sydänkohtaukseen ja aivoinfarktiin, kuvaa sydänjärjestön kliinisen tieteen johtaja sekä Columbian yliopiston neurologian ja epidemiologian professori Mitchell Elkind tiedotteessa

Elkindin mukaan "hevi-reseptit" voisivat lisätä terveellisten hedelmien ja vihannesten syöntiä. Samalla terveys voisi mahdollisesti parantua.

– Tulokset osoittavat, että "vihanneslääkemääräykset" voivat luoda perustan terveyden ja hyvinvoinnin parantamiselle, tutkimusta tehnyt Kurt Hager kuvaa.

"Tulevaisuudessa aihetta täytyy tutkia satunnaistetuissa, kontrolloiduissa tutkimuksissa"

Tutkimuksessa oli rajoituksensa: mukana ei ollut kontrolliryhmää, johon reseptiryhmän tuloksia olisi voinut verrata. 

Tutkimus oli myös havainnoiva, minkä vuoksi kaikkia mahdollisia lopputulokseen vaikuttaneita ja sitä sekoittaneita tekijöitä ei luultavasti tunneta. Osittain tämän takia havainnoivan tutkimuksen kyky kertoa syy-seuraus-yhteyksistä on heikompi kuin tasokkaan kokeellisen tutkimuksen, eikä suoraan voida sanoa, että reseptikoe olisi tuottanut terveyshyödyt.

Lisäksi analyysia tehtiin myös koronapandemian aikana, mutta tieto sen vaikutuksista jäi vajavaiseksi.

Elkind toivookin lisätutkimuksia aiheesta.

– Tulevaisuudessa aihetta täytyy tutkia satunnaistetuissa, kontrolloiduissa tutkimuksissa, jotka kompensoivat mahdollista puolueellisuutta ja todistavat vielä tiukemmin vihannesten määräämisen hyödyt, Elkind sanoo.

Katso myös: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
Suomalaiset syövät keskimäärin reippaasti enemmän sokeria, kuin Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee.

Lue myös:

    Uusimmat