Hedelmämehu aamuisin voi nostaa painoa: "Yksi perustavanlaatuinen ongelma..."

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
KATSO MYÖS: Näin paljon tutut välipalat sisältävät piilosokeria.

Harva juo hedelmämehua vain yhtä pientä lasillista aamuisin. Jokapäiväinen täysmehu voikin näkyä painossa, paljastaa meta-analyysi.

Appelsiinimehu kuuluu monen aamupalaan. JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistun meta-analyysin mukaan jatkuvasti nautitut hedelmämehut voivat kuitenkin aiheuttaa epätoivottuja vaikutuksia, kertoo CNN.

Sataprosenttinen hedelmämehu nosti painoa

Meta-analyysin mukaan sataprosenttisen hedelmämehun nauttiminen liittyy painonnousuun lapsilla ja aikuisilla. Aiempien tutkimusten tietoja analysoineessa selvityksessä paljastui, että lasillinen tai enemmän täysmehua päivittäin liittyi pieneen painonnousuun.

Mata-analyysissä oli mukana 42 tutkimusta, joista 17 oli tehty lapsilla.

Jokainen lisäannos täysmehua päivässä lapsilla oli yhteydessä 0,03 yksikköä suurempaan BMI-arvoon. 

Aikuisilla painoindeksin kohoamista oli vaikea havainnoida vaihtelevien mittaustapojen vuoksi, mutta pienemmässä vertailukelpoisessa otannassa tulokset näyttivät pienen 0,02 yksikön nousun.

"Suurin osa ihmisistä ei juo mehua desilitraa päivässä"

Vaikka muutos painossa voi vaikuttaa pieneltä, CNN:n haastatteleman lasten endokrinologi Tamara Hannonin mukaan vaikutus on valtaisa, kun tarkastellaan koko väestöä. 

– Varsinkin, kun suurin osa ihmisistä ei juo mehua desilitraa päivässä, joka on tavallinen annoskoko. He juovat neljä, viisi, seitsemän desiä päivässä, mikä liittyy huomattaviin nousuihin painoindeksissä, Hannon kuvailee.

Hannon ei ollut mukana tekemässä tutkimusta. 

"Yksi perustavanlaatuinen ongelma mehussa on määrä"

– Yksi perustavanlaatuinen ongelma mehussa on määrä. Hedelmien nauttiminen tällä tavalla mahdollistaa helposti "yliannostuksen". Kuinka usein esimerkiksi syöt kolme appelsiinia? kuvasi tutkimusta tehnyt professori Walter Willett CNN:lle.

Willettin mukaan kolme appelsiinia sisältävää mehua on helppo ottaa toinenkin lasillinen, mikä lisää nautittujen kilokaloreiden määrää huomaamatta ja tekee piikin verensokeriin. Hedelmän syöminen kokonaisena tarjoaa keholle myös kuituja, jotka mehusta puuttuvat.

Meta-analyysissä ei onnistuttu osoittamaan syy-seuraussuhdetta. CNN:n haastatteleman Hannonin mukaan tulos kuitenkin on "melko validi" ja vastaa kliinisessä työssä nähtyjä tilanteita.

Katso myös: Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita

Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita 1:29
Selvitimme kymmenen eri alkoholijuoman sokeri- ja kilokalorimäärät.

Lähteet: CNN, JAMA Pediatrics

Lue myös:

    Uusimmat