Voitokkaasta Napue Ginistään tunnetuksi noussut suomalaistislaamo Kyrö Distillery alkoi poikkeustilanteessa tuottaa kohtuuhintaista käsidesiä vastaiskuna hädän hyväksikäytölle. Kauppa on käynyt vain alle viikossa niin hyvin, että toimitusjohtaja Miika Lipiäinen pystyi perumaan henkilöstön lomautukset.
Kerroimme jo viime viikolla, että useammat tislaamot sekä Suomessa että maailmalla ovat siirtyneet käsidesibisnekseen alkoholijuomien valmistuksen ohella. Uudenlaisia rahanansaintakeinoja on jouduttu keksimään, sillä ravintolamyynti on koronakriisin keskellä tyrehtynyt.
Myös Pohjanmaan Isossakyrössä sijaitseva, maailman parhaaksi giniksi valitusta Napue Ginistään tunnettu Kyrö Distillery aloitti käsidesin myynnin maaliskuun lopussa ja päätös on osoittautunut menestykseksi. Kyrö Distillerin toimitusjohtaja Miika Lipiäinen kertoi tiistaina Facebook-päivityksessään, että käsidesien ansiosta yhtiö on pystynyt perumaan lomautukset.
– Todella tunteellinen päivä. Kaksi viikkoa sitten virus rysäytti markkinat ravintolapuolella kokonaan ja sen tuloksena kiinni meni suuri osan meidän myynnistä sekä oma vierailukeskus siinä samalla. Huoli firman selviytymisestä ja palkkojen maksusta kasvoi nopeasti ja osa meidän fantastisesta porukasta jäi toimettomaksi saman tien, Lipiäinen aloitti kirjoituksensa ja jatkoi kertomalla, miten alun vaikeuksista selvittiin ainakin toistaiseksi voiton puolelle.
Kohtuuhintainen käsidesi vastaiskuna hädän hyväksikäytölle
Lipiäinen kertoo MTV:lle, että käsidesibisnekseen päätettiin ryhtyä alun perin vastaiskuna hädän hyväksikäytölle. Käsidesipulloja kaupattiin joidenkin toimesta kiskurihintaan.
– Näimme, että käsidesipula alkoi iskemään ja tuntui ihan järjettömältä, että pulloista pyydetään yli 30 euroa. Koska käsidesin pääraaka-aine on alkoholi ajattelimme, että miksi mekin emme voisi sitä valmistaa.
Kyrö Distilleryn hyvän alkoholintuotantoverkoston ansiosta tislaamo onnistui hankkimaan tarvittavat raaka-aineet. Käsidesi päätettiin hinnotella kohtuudella niin, että rahalla katetaan vain raaka-aine sekä tehty työ.
– Julkaisimme idean ja teimme kampanjasivun, jossa kyselimme olisiko tuotteelle kiinnostusta. Hetkessä tuli yli 4000 kyselyä. Ei olla nähty tällaista meininkiä sitten vuoden 2015 ja Napue Ginin suosion, Lipiäinen ihmettelee.
Miika Lipiäinen ja ginipullo.Markku Ojala/All Over Press
Kysyntää on ollut Lipiäisen mukaan "perhanasti" ja käsidesiä on mennyt myös todella oleellisille toimijoille. Tilaukset avattiin viime torstaina ja nyt firmalla on jo 35 000 yksikköä pulloja ja kanistereita tilattuna.
– Alkoi ihan amatööri-käsidesintekijää hirvittämään, kun kyselyä tuli käytännössä kaikilta sairaanhoitotoimijoilta ja virastoilta. Laitoimme heidät sitten listan kärkeen. Tarkoituksena on pitää se todella järkevä hinnoittelu ja jakaa käsidesiä paikalliselle terveydenhuollolle ilmaiseksi.
Lipiäiselle itselleen koko koronakriisi on ollut yhtä raakaa tunteiden vuoristorataa. Vaikka Lipiäinen tietääkin, että kaikilla asiat eivät ole sujuneet yhtä hyvin, hän päätti kuitenkin julkaista Facebookissa Kyrön onnistumistarinan. Siitä voi olla iloa ja hyötyä muillekin.
– Nyt me voimme peruttaa säästötoimet, sillä tarvitsemme jokaisen käsiparin tällä hetkellä töihin. Tarvitsemme kuitenkin myös lisää raaka-ainetta, että pystymme pitämään jengin töissä pidempään kuin kolme viikkoa. Kiitollisia joka tapauksessa ollaan tästä.
Lue myös: Benito Casagrande päätti keskeyttää vuokran perimisen turkulaisravintoloilta – kaikki eivät olekaan tyytyväisiä: "Heidän mielestään olen avannut nyt Pandoran lippaan"
***
Myös Helsinki Distilling Company on siirtynyt käsidesibisnekseen:
2:26