Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

"Karanteeniboksien" kauppa käy kuumana – suomalaisyritykset taistelevat myyntien romahtamista vastaan: "Yksin tästä ei selvitä, kilpailemalla tilanteesta ei tehdä lainkaan parempaa"

2:26img
Julkaistu 23.03.2020 13:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Koronakriisi on ajanut myös monet suomalaiset elintarvikeyritykset ahtaalle ja perinteisen kaupankäynnin sijaan on nyt pakko keksiä uusia ja luovia ratkaisuja toiminnan jatkumisen varmistamiseksi. 

Videolla: Helsinki Distilling Company valmistaa nyt myös käsidesiä alkoholijuomien lisäksi.

Kauppa ei nyt poikkeusoloista johtuen nyt käy suomalaisyritysten kivijalkamyymälöissä. Monen yrityksen ravintolamyynti on myös väliaikaisesti törmännyt seinään, kun ravintolat eivät enää asiakaskadon vuoksi tilaa samalla tavalla raaka-aineita. Kerroimme aiemmin, että esimerkiksi giniä valmistava The Helsinki Distilling Company -tislaamo on ryhtynyt käsidesibisnekseen tasoittaakseen hieman ravintolamyynnistä jäävää aukkoa. 

Ravintoloissa on sen sijaan keksitty erilaisia take away -tempauksia sekä totaalisia konseptimuutoksia, kuten Michelin-ravintola Oran muuttuminen sushitehtaaksi. 

Hemmottelubokseja kotiinkuljetuksella

Monet suomalaiset yritykset panostavat nyt toden teolla verkkokauppaan sekä kotiinkuljetuksiin. 

Esimerkiksi helsinkiläinen kahvipaahtimo ​Kaffa Roastery​ lähti luotsaamaan uutta tue pientuottajaa -kotiinkuljetuspalvelua, joka kokoaa yhteen suomalaisia elintarvikkeiden pientuottajia. Hemmottelupaketit kasataan Helsingin Punavuoressa ja kuljetetaan asiakkaille ilmaiseksi kotiovelle. Paketista löytyy Kaffan omien tuotteiden lisäksi esimerkiksi Théhuoneen teetä ja Chjokon suklaata. 

– Olemme viime viikon pohtineet, mitä me voimme tehdä yrityksenä tukeaksemme Suomen taloutta ja etenkin itsemme kaltaisia kotimaisia pientuottajia. Kaikkien tahtotila nyt on varmasti se, että Suomalaisten tuottajien kirjo pysyy tämän kriisin jälkeenkin monipuolisena ja elinvoimaisena. Yksin tästä ei selvitä, kilpailemalla tästä tilanteesta ei tehdä lainkaan parempaa. Yhteisöllisyyttä, yhteen hiileen puhaltamista ja luovuutta tarvitaan nyt enemmän kuin ikinä. Miksipä emme siis myisi muidenkin pientuottajien tuotteita, kun siihen on mahdollisuus, toteaa Kaffa Roasteryn perustaja ​Svante Hampf​. 

Hampfin mukaan viimeinen viikko on ollut yrittäjälle ennenkokematon, ja luovuus ja joustavuus ovat nousseet ensisijaisen tärkeään asemaan koronaviruksen aiheuttaman ihmiskadon myötä. Kahviyritys päätti reagoida nopeasti ja hyödyntää nyt olemassa olevaa henkilöstöään sekä varasto- ja tuotantotilojaan Punavuoressa pientuottajien hemmottelupakettien pakkaamiseen. Yritys kerää nyt yhteistyökumppaneita pientuottajapakettiin. Osallistuminen on kaikille elintarvikealan pientuottajille avoin ja ilmaista.Kaikki tuotto menee suoraan paketissa oleville pientuottajille, eikä kyse ole jälleenmyynnistä.

– Me teemme sen mitä voimme turvataksemme työpaikkoja ja palvellaksemme alaa kokonaisuutena. Käärimme hihat heti viime maanantaina kun ymmärsimme, että nyt on tehtävä mitä vaan estääksemme laajemmat lomautukset. Ei tällä voittoa tehdä, mutta ehkä autetaan säästämään muita pientuottajia ja itseämme kaikista pahimmilta lommoilta. Yritysten ja niiden työntekijöiden selviytyminen tästä eteenpäin on nyt etusijalla, Hampf jatkaa. 

Pientuottajaboksissa mukana oleva suklaakauppa Chjoko on myös lanseerannut oman "karanteeniboksinsa" eristyksissä oleville:

karanteeniboksitChjokon ja Vihannespörssin "karanteeniboksit".MTV/Vihannespörssi

Ravintoloille normaalisti toimittava Vihannespörssi taikoo nyt "karanteenibokseja" kasviksista ja hedelmistä

Viime viikolla uuteenlaiseen toimintaan hyppäsi myös Helsingissä toimiva perheomisteinen tukkuliike Vihannespörssi.

– Vallitsevan tilanteen takia myös me olemme joutuneet miettimään vaihtoehtoisia keinoja toimia, yrityksen Instagram-sivuilla kerrottiin viime viikolla.

Vihannespörssissä päätettiin aloittaa kasvis- ja hedelmälaatikoiden myynti suoraan kuluttajille. Bokseihin valitaan kotimaisia, kotikuluttajille ajalteltuja tuotteita, jotka säilyvät hyvin ja ovat helppokäyttöisiä.

– Pyrimme tällä tekemään osamme, jotta voisimme olla ravintoloiden tukena. Oma toimintamme on myös haavoittuvaista. Toivomme, että pystymme jatkossakin toimimaan pienempänä perheyrityksenä suurten tukkuliikkeiden rinnalla. Varastoissamme on ravintoloita varten tilattuja tuoretuotteita, jotka eivät tule selviämään koronakriisin yli. Tuntuisi surulliselta heittää nuo tuotteet lopulta biojätteeseen.

Vihannespörssi aloitti kasvis- ja hedelmäboksien myynnin viime viikolla Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Kysyntä ylitti vuorokaudessa tarjonnan ja ruuhkan vuoksi yritys joutui laittamaan tilauksille hetkellisesti stopin. Tänään maanantaina bokseja on kuitenkin taas voinut tilata.

Lue myös: Helsinkiläinen keittiömestari äimistyneenä Michelin-ravintolassaan – 15 euron konseptista hitti: "Myynti räjähti käsiin"

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka