Insider-sivustolla kysyttiin kokeilta, mitä pastoja he suosittelevat syömään ravintoloissa – ja mitkä kannattaa jättää kokonaan tilaamatta.
Videolla: Tiedätkö, miten pastalävikköä tulisi oikeasti käyttää?
Mitä pastaa kannattaa tilata ravintolassa? Ammattilaiskokit kertovat Insider-sivustolle omat vinkkinsä pastojen valintaan. Ensinnäkin listalta kannattaisi valita annoksia, joissa hinta ja laatu kohtaavat: esimerkiksi tuoreita ravioleja tai gnoccheja on melko työlästä valmistaa kotioloissa itse, joten niiden tilaaminen ravintolassa voi olla järkevää.
– Tuoreiden raviolien tilaaminen on aina hyvä idea. Valitse sesongissa olevia täytteitä, kuten vaikkapa kurpitsaa, tuoretta pinaattia tai ricottaa, suosittelee eteläcarolinalaisessa Hamptons -ravintolassa työskentelevä Raffaele Dall’Erta.
Sen sijaan esimerkiksi lasagne ei välttämättä ole suositeltava ykkösvaihtoehto.
Näitä pastoja kokit eivät suosittele tilaamaan:
1. Lasagne
Täydellisen lasagnen tekeminen kotioloissa alusta loppuun saakka itse on hieman työlästä, jos ei käytä lainkaan valmiskastikkeita. Yhtä työlästä lasagnen valmistaminen on myös ravintolassa – siksi monissa ravintoloissa tehdään se valmiiksi pakkaseen.
– Lasagne tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen siinä vaiheessa, kun asiakas tilaa annoksen. Kannattaa siis olla tarkkana, tehdäänkö lasagnea ravintolassa joka päivä tuore annos, vai tuleeko se pakastimesta, Coop Detroit ravintolan keittiömestari ja omistaja Max Hardy muistuttaa.
2. Pasta Alfredo
Fettuccine-pastan kanssa usein tarjottava alfredo-kastike tehdään perinteisesti parmesaanijuustosta, kermasta ja voista. Koska annos on niin helppo tehdä, eivätkä ainekset maksa paljoa, suosittelevat kokit kokeilemaan ravintolassa jotain muuta.
– Pasta Alfredo on laiskojen valinta. Kuka tahansa pystyy tekemään tämän pastan kotona ja se maistuu vieläpä paremmalta kuin ravintolassa, Dall’Erta sanoo.
3. Lihapullat ja spagetti
Lihapullakastike ja spagetti lienee yksi tutuimmista kotiruoista ja ravintolaversiot eivät usein ole yhtään sen kummoisempia kuin kotona tehdytkään.
– Lihapullat tehdään usein ennakkoon, eivätkä ne aina välttämättä ole tuoreimmillaan. Kastikkeet seisovat laareissa, joita lämmitetään päivän mittaan. Öljy nousee kastikkeen pinnalle ja päätyy annokseesi, Hardy kuvailee.
Italiassa syntynyt ja kasvanut kokki Raffaele Dall’Erta muistuttaa, että kyseessä ei edes ole oikeasti italialainen ruokalaji.
– En ole koskaan nähnyt Italiassa tarjoiltavan lihapullia ja spagettia. Mielestäni se on täysin yliarvostettu annos.
4. Capellini eli "enkelin hiukset"
Enkelin hius- eli capellinipasta on erittäin ohutta, halkaisijaltaan alle millimetrin paksuista pastaa. Pastan herkän koostumuksen vuoksi se menee usein ravintolassa "pilalle".
– Enkelinhiuspasta on yleensä aina ylikypsää sen ohuesta rakenteesta johtuen. Mielestäni sen tulisi kadota ruokalistoilta kokonaan, Dall’Erta sanoo.
Lue myös: Pastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru?
Lähde: Insider