Seikkailunhaluinen kokki paistaa pizzoja aktiivisella tulivuorella Guatemalassa. Riskinä on paitsi pizzan pohjaan palaminen myös kokkaajan itsensä paistuminen.
Yllä olevalla videolla vinkkejä pizzanpaistoon kotona.
Idea vulkaanisessa kuumuudessa paistetuista pizzoista sai alkunsa vaahtokarkkeja Pacaya-tulivuoren lämmössä paahtavista turisteista.
Tästä innostuneena David Garcia toi eräänä päivänä pizzan tulivuorelle. Hän laittoi ruoan kuumaan luolaan, jossa pizza valmistui alle vartissa.
– Kun maistoin vulkaanisessa lämmössä paistettua pizzaa, totesin sen olevan hyvä idea, Garcia sanoo uutistoimisto AFP:lle.
Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Kokki uskoi, että tulivuoren kuumuudessa valmistetut pizzat olisivat turistien vetonaula. Elettiin vuotta 2013. Kuusi vuotta myöhemmin Garcia tarjoili ensimmäiset tulivuoripizzat hämmästyneille matkailijoille, joihin ruoan valmistustapa ja maku ovat tehneen vaikutuksen.
Eräs turisti luonnehtii, että pizzassa on "magmaattinen rouske".
Lue myös: Jos haluat täydellistä pizzaa ja rapsakan pohjaan, älä koskaan tee näin täytteille
Tulivuorella kokkailuun liittyy riskejä
Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.
Laavajoessa pizzaa kypsentäessä pitää olla tarkkana, ettei herkku ajelehdi pois eikä lämpötila nouse liian korkealle. Tekemällä kuitenkin oppii. Garcia on laskenut, että pizza paistuu laavajoessa 2 minuutissa ja 40 sekunnissa.
Toki myös tulivuorella kokkailu itsessään on riski. Jotta Garcia ei itse paistuisi, on hänen tarkkailtava alituiseen tuulen suuntaa. Tulivuoren purkauksen yhteydessä vapautuu myös myrkyllisiä kaasuja, mutta Garcia vakuuttaa pysyvänsä poissa laskeuma-alueilta.
– Jotkut kutsuvat minua hulluksi, mutta intohimo ruokaan on joskus hullua, Garcia sanoo amerikkalaiselle mediayhtiölle AccuWeatherille.
Täysin yksin Garcia ei ole keksintönsä kanssa. Tänä vuonna Islannissa purkautuneen tulivuoren lämmössä on paistettu esimerkiksi nakkisämpylöitä.
Lue myös: Tässä on ehdottomasti paras tapa lämmittää pizza – testasimme, ja totta se on!
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
3:15
Lähteet: AFP, AccuWeather, Food & Wine