Kotimainen juures, jota himoitaan aina Hongkongia myöten – mutta suomalaiset itse eivät osaa arvostaa
Suhteellisesti enemmän kuitua kuin kulhollisessa kaurapuuroa. Enemmän rautaa kuin kulhollisessa pinaattia na enemmän kaliumia kuin kolmessa banaanissa. Vaikka terveysvaikutukset kuulostavat huikeilta, nyt ei kuitenkaan puhuta eksoottisesta superfoodista, vaan monen suomalaisen lautaselta kadonneesta juureksesta – perunasta.
Videolla huippukokki muistuttaa perunoiden keittämiseen liittyvästä säännöstä.
Yhä useampi suomalainen valitsee lautaselleen riisiä tai pastaa perunan sijaan. Vaikka peruna mielletään monesti hiilihydraattipommiksi, peruna on loppupeleissä todella kevyttä ja ravintorikasta syötävää.
Esimerkiksi rasvaa peruna ei sisällä juuri lainkaan, ja proteiinia siitä saa enemmän kuin mistään muusta juureksesta. Proteiinin lisäksi peruna sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja hivenaineita.
Peruna on hyvä valinta myös ympäristön kannalta. Perunakilon tuottamiseen tarvitaan 202 litraa vettä. Riisikilon tuottamiseen vastaava luku on 1112 litraa.
Jos perunaa verrataan riisiin ja pastaan, energiapitoisuuksiltaan peruna on näistä kevein vaihtoehto. Perunan palauttamista lautasille kannattaa siis toden teolla harkita.
– Peruna on voittaja. Kansainvälisesti tiedetään, että perunan kulutus kasvaa koko ajan, etenkin Kiinassa ja Intiassa, perunanviljelijä ja Luonnosta Oy:n toimitusjohtaja Antti Kuusisto kertoo.
Perunan kulutus kasvaa maailmalla
Vaikka suomalaiset eivät välttämättä osaa itse arvostaa tämän juureksen erinomaisuutta, maailmalla osataan.
– Suomalainen peruna on puhdasta ja sitä viedään maailmalle, jossa sitä myös arvostetaan. Sitä, miksi perunaa ei Suomessa arvosteta, olen vähän ihmetellyt. Se on Euroopan puhtainta ruokaa, Kuusisto ihmettelee.
LUE MYÖS: Tuttu suomalaisjuusto on USA:ssa premium-tuote – myynnissä delimyymälöiden juustotiskeillä!
Suomesta perunaa viedään vuosittain 10–15 miljoonaa kiloa muun muassa Pohjoismaihin, Baltian maihin, Saksaan, Hollantiin, Unkariin ja Italiaan. Kuusiston mukaan suomalaisella perunalla on jossain maissa oma pussi ja brändi – kuluttajille kerrotaan selkeästi, että tuote on juuri Suomesta.
– Näin on esimerkiksi Norjassa, jonne viedään tiettyä punakuorista perunaljiketta, Asterixia. Siellä perunalla on oma pussi ja julkisesti kerrotaan, että tämä on Suomesta, Kuusisto kertoo.
Vaikka Kiina on maailman suurin perunantuottaja, Aasiassa ollaan kiinnostuneita myös suomalaisesta perunasta.
– Sain yhteydenoton, että Hongkongissa oltaisiin kiinnostuneita puikulaperunasta. Nyt on muutama viikko keskusteltu asiasta. Se olisi kyllä hieno juttu, Kuusisto kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku