Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja valittiin vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi. Keittokirja palautti perunan monen suomalaisen huulille.
Vuoden kotimainen keittokirja on Sanna Mansikkamäen Peruna (Readme.fi). Kunniamaininnan sai Elina Innasen Chocochilin arkiruokaa – 30 minuutin vegaanireseptit (Kosmos). Valinnat teki Ruokatoimittajat ry. Palkinnot luovutettiin Viini & Ruoka -messujen näytöskeittiössä torstaina 24.10.
Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 52 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineistä.
Tunnustuksilla ruokatoimittajat haluavat palkita ansiokkaita ja kekseliäitä teoksia kuluneen vuoden ajalta ja nostaa esille keittokirjojen merkitystä.
– Olen valtavan iloinen tästä kunniasta. Peruna-kirja on ylistyslaulu tutulle ja rakkaalle, välillä väärin ymmärretylle perunalle. Se on myös kunnianosoitus ja kiitos perunanviljelijöille, jotka tekevät tinkimätöntä työtä pitääkseen elossa tärkeää elinkeinoa. Reseptien lisäksi halusin kertoa, mistä peruna tulee ja miksi meillä Suomessa viljellään maailman parhaimman makuista perunaa. Toivon, että kirja auttaa suomalaisia arvostamaan tätä rakkaudella viljeltyä mukulaa, Mansikkamäki sanoo.
Ruokatoimittajilta kiitosta perunan nostamisesta esiin
Readme
Ruokatoimittajien mukaan on hienoa, että kotimainen perusraaka-aine, peruna, on uskallettu ja haluttu nostaa koko kirjan läpi kantavaksi aiheeksi. Peruna on monipuolinen ja herkullinen raaka-aine. Se on myös ilmastoystävällinen, mikä tekee kirjasta hyvin ajankohtaisen. Vuoden kotimaisen keittokirjan ansioita ovat aiheen lisäksi runsaus, kaunis ja rouhea kuvaustyyli sekä johdonmukaisuus alusta loppuun.
Erityiskiitosta kirjan tekijä Sanna Mansikkamäki saa siitä, että vaikka kirja on julkaistu jo vuoden 2018 lokakuussa, se on edelleen näkyvillä sosiaalisessa mediassa aktiivisesti. Mansikkamäki näkee vaivaa, jotta kirjaa ei unohdettaisi muutamassa kuukaudessa, kuten valitettavasti käy suurimmalle osalle keittokirjoista markkinoiden valtavasta keittokirjamäärästä johtuen. Pientä viilausta raati olisi kaivannut tekstiin ja joidenkin reseptien täsmällisyyteen, mutta kokonaisuutena kirja oli yli 30 kirjan joukossa ehdotonta voittaja-ainesta.
Sanna Mansikkamäki Viini ja Ruoka 2019 -tapahtumassa.MTV
Miksi perunan syöminen kannattaa?
Sanna Mansikkamäki listasi MTV:lle vuonna 2018 kuusi hyvää syytä syödä perunaa:
1. Halpa, kotimainen herkku
Peruna on lähiruokaa ja sitä on aina saatavilla, lisäksi se on halpaa ja lisäaineetonta. Jokaisessa kaupassa on tarjolla suomalaista perunaa.
Tiesitkö?
1950-luvulla suomalaiset söivät perunaa parhaimmillaan 188 kiloa asukasta kohden
1960-luvulla perunoiden kulutus oli noin 104 kiloa vuosittain henkeä kohden
Nykypäivänä perunaa kuluu vuosittain noin 52 kiloa henkeä kohden.
Lähde: Tilastokeskus
2. Kevyttä ja rasvatonta
Peruna on kevyttä ja rasvatonta, siinä on vähemmän energiaa kuin bataatissa, pastassa tai riisissä.
3. Ekologista purtavaa
Perunalla on todella pieni hiilijalanjälki. Se on ekologista ja energiatehokasta ravintoa. Peruna on esimerkiksi yksi säästeliäimpiä ravintokasveja tuottamiseen tarvittavan veden suhteen.
4. Perunassa on paljon ravinteita
Perunassa on huomattavat määrät muun muassa kuitua, B-vitamiinia ja runsaasti C-vitamiinia. Kuorineen syödyssä perunassa on tupla määrä kuituja. Lisäksi peruna sisältää runsaasti kaliumia, enemmä kuin esimerkiksi korkeasta kaliumpitoisuudestaan tunnettu banaani. Kalium auttaa muun muassa kontrolloimaan verenpainetta. Lisäksi perunassa on vaikka mitä muita ravintoaineita, kuten natriumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä, jodia, seleeniä, kuparia, foolihappoa, niasiinia, A-, E- ja K-vitamiineja.
5. Perunan syöminen on nautinto
Peruna on lohturuokaa, joka tekee hyvän olon. Sen syöminen lisää serotoniinin tuotantoa aivoissa.
6. Peruna taipuu monenlaisiin ruokiin
Perunasta voi tehdä ihania ruokia!
– Aina kun tarjoilen perunaa jossain muodossa, ihmiset huudahtavat, että ”onpa hyvää! Enpä ole muistanutkaan, kuinka hyvää peruna on”, Mansikkamäki summaa.