Kesällä kannattaa olla erityisen tarkkana ruokien säilyvyyden kanssa, muistuttaa Marttaliiton asiantuntija.
Huomenta Suomessa vinkattiin viikonloppuna, miten ruoan saa säilymään parhaiten kesällä, esimerkiksi pitkillä automatkoilla.
Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen suosittelee pakkaamaan ruokia mieluiten lasisiin säilytysastioihin.
– Ne ovat läpinäkyviä, joten näkee heti ensisilmäyksellä, mitä sisällä on. Lisäksi ne voi pinota, kannen saa tiiviisti kiinni ja astiat käyvät myös mikroon, Tuovinen listasi.
Ruokien nopea jäähdyttäminen todella merkityksellistä
Jos ruokia kuljettaa kylmälaukussa esimerkiksi mökille, on erityisen tärkeää muistaa kylmäketjun säilyminen.
Tuovinen myös muistuttaa, että ruoka tulisi erityisesti kesällä jäähdyttää mahdollisimman nopeasti.
– Se on todella merkityksellistä, että sen jäähdyttäisi nopeasti. Kesäaikaan suosittelen laittamaan kylmähauteeseen tai kylmäkallen päälle ruoan, jotta sen saa nopeasti jäähdytettyä ja mahdollisimman nopeasti jääkaappiin.
Nämä ruoat pilaantuvat herkemmin
Tuovisen mukaan tämä pidentää ruoan säilymisaikaa ja varmistaa, ettät riskit pilaantumiselle ovat pienemmät. Tuovinen muistuttaa myös, että eri ruoat säilyvät eri tavalla.
– Jotkut ruoat pilaantuvat herkemmin, kuten riisi tai tuore kala. Puhutaan päivästä tai kahdesta. Jos nyt on tehnyt vaikka makaronilaatikon, niin kyllä sitä uskaltaa kolme tai neljä päivää syödä, jos se on koko ajan kylmässä säilytetty.
Myös hygieeninen ruoanvalmistus on tärkeää: ruoka kannattaa siis valmistaa puhtain käsin, niin se säilyy myös pidempään.