HS: Montako päivää makaronilaatikko säilyy? Yksi virhe saa pilaantumaan jo päivässä
Ruoan oikeaoppinen jäähdytystapa pidentää sen säilyvyyttä.
Miten pitkään itse tehty makaronilaatikko säilyy jääkaapissa? Ruoan säilyvyys riippuu eniten siitä, miten ruoka on jäähdytetty ja miten kylmässä sitä säilytetään, kertoo Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Helsingin Sanomille.
– Itse pidän yleensä nyrkkisääntönä sitä, että lauantaina tehty ruoka on syöty viimeistään tiistaina ja sunnuntaina tehty viimeistään keskiviikkona. Paria tuntia pidempään ei jääkaappiruokaa saisi pitää huoneenlämmössä, sillä niin saa päivässäkin ruuan helposti pilalle, hän sanoo Helsingin Sanomille.
Pelkässä huoneenlämmössä jäähdyttäminen antaa helposti kasvualustan ruokamyrkytystä aiheuttaville bakteereille. Ruoka kannattaisikin Pihlajasaaren mukaan jakaa pienempiin astioihin ja viilentää esimerkiksi kylmävaraajien päällä tai vesihauteessa. Talvella pakkasessa myös ulkona jäähdyttäminen on hyvä idea. Jääkaappiin sen sijaan lämmintä ruokaa ei saa koskaan laittaa.
– Jääkaappi ei tykkää siitä, että sinne laitetaan lämpimiä tuotteita, koska silloin lämpiävät myös muut elintarvikkeet. Lämpötilat jääkaapissa vaihtelevat usein, yleensä edessä ja ylhäällä on lämpimintä, Pihlajasaari toteaa Helsingin Sanomille.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka