Tämän takia ruokia ei kannata laittaa muovirasioissa jääkaappiin
Kasvaneet elinkustannukset ovat saaneet suomalaiset kiinnittämään yhä enemmän huomiota ruoan säilyttämiseen ja säilöntään.
Ruokakuluissa pyritään nyt säästämään välttämällä ylimääräistä ruokahävikkiä ja säilömällä ruokaa oikein.
Prisman myyntidatan perusteella muun muassa erilaisten säilytysrasioiden suosio on kasvanut. Alkuvuoden aikana erityisen suosittuja ovat olleet ruoansäilöntään soveltuvat tiiviöt, joiden myynti kasvoi yli 35 prosenttia.
Prisman kodin myyntipäällikkö Matti Viitasen mukaan ihmisistä on tullut entistä tarkempia ruokahävikin kanssa, koska rahaa on käytettävissä vähemmän.
– Se näkyy meillä muun muassa siten, että yhä useampi asiakkaistamme on kiinnostunut ruoan oikeaoppisesta säilyttämisestä. Moni haluaa saada niin sanotusti kaiken ruoan hyödynnettyä ja pidennettyä ruoan käyttöaikaa, Viitanen kertoo S-ryhmän tiedotteessa.
Lue myös: Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"
Muista tämä, kun säilöt ruokaa jääkaappiin
Prisman myyntipäällikkö Matti Viitanen antaa vinkkejä siihen, miten ruoat saa säilymään pidempään jääkaapissa. Ensinnäkin hän muistuttaa eri ruokien eri säilytyspaikoista jääkaapissa.
– Moderneissa jääkaapeissa on usein eri lämpötilat vihanneksien ja lihan säilytykseen.
Eri ruokalajit kannattaa pakata omiin säilytysastioihinsa, jotta niiden maut eivät sekoitu. Muista, että ruoka tulee jäähdyttää kunnolla ennen kuin sen laittaa jääkaappiin. Tätät ovat toitottaneet useat muutkin ruoka-alan asiantuntijat.
– Ruokaa ei saa laittaa jääkaappiin kuumana, koska se lämmittää sitten koko jääkaapin ja voi vaikuttaa muihin siellä oleviin ruokiin. Kannattaa jakaa ruoka useampaan pienempään rasiaan, jotta se jäähtyy nopeammin, Ruotsin Ruokaviraston mikrobiologi Åsa Rosengren muistutti alkuvuodesta Aftonbladetille.
Katso myös: Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat? Juttu jatkuu videon alla.
Muovirasioiden miinuspuolet
Moni pakkaa ruoat muovirasioihin, mutta se ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Lasista tehty säilytysastia nimittäin tarjoaa muovisia paremman näkyvyyden siihen, missä kunnossa ruoka on.
– Muovissa ruoka helpommin "piiloutuu" jääkaappiin, Viitanen muistuttaa.
Lisäksi on syytä muistaa, että aivan kaikki muovirasiat eivät olet tarkoitettu ruoan säilyttämiseen. Astioita, joissa ruoka ostetaan kaupasta ei suositella uudelleenkäytettäviksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi jäätelöpurkkeja tai take away -astioita.
Myöskään kuluneita vanhoja muoviastioita ei suositella ruoan säilytykseen vaan ne kannattaa kierrättää ajoissa. Esimerkiksi naarmuutuneet muovirasiat voivat kerätä itseensä bakteereita.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa