Kuinka kauan ruoat oikeasti säilyvät jääkaapissa ja pakastimessa? Tarkista tästä
Harva haluaa heittää ruokaa turhaan roskiin. Jos ostamasi elintarvikkeen päiväys uhkaa lähestyä, voit laittaa sen jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan oikeaa valmistushetkeä.
Heitätkö ruoan pois heti, kun huomaat sen parasta ennen -päiväyksen umpeutuneen? Ei ehkä kannattaisi. Ruoka voi säilyä syömäkelpoisena jääkaapissa tai pakastimessa vielä kauan sen jälkeen, kun päiväys on ylitetty.
Kuinka kauan eri elintarvikkeet sitten säilyvät kylmässä? Vaikka mikään ei saa ruokia säilymään ikuisesti, voi niiden säilymisaikaa pidentää jopa useilla kuukausilla.
Herkästi pilaantuvat tuotteet kannattaa pakastaa
Jotkut elintarvikkeet, kuten margariini ja voi, voivat säilyä jääkaapissa avaamattomana useita kuukausia. Jääkaapissa säilyvät pitkään myös esimerkiksi kananmunat. Kananmunat voivat säilyä parasta ennen -päiväyksen jälkeen kylmässä vielä parikin viikkoa.
Herkemmin pilaantuvat tuotteet, kuten tuore liha, kala ja kana kannattaa kuitenkin siirtää suosiolla pakkaseen, jos toivoo niiden säilyvän pitkään. Kyseiset elintarvikkeet pilaantuvat jääkaapissa parhaimmillaan jo vuorokaudessa.
Myös joitain yllättäviä tuotteita voi laittaa pakkaseen
Moni ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi, että muun muassa maitotuotteita voi pakastaa säilyvyyden pidentämiseksi. Kaikkien tuotteiden kohdalla se ei kuitenkaan onnistu. Esimerkiksi piimää, viiliä ja jogurttia ei kannata pakastaa.
Pakkasessa säilyy esimerkiksi pastöroitu maito, pastöroitu kerma ja iskukuumennetut maitovalmisteet.
Eri elintarvikkeiden säilyvyysajat
Alle kootut taulukot kertovat eri ruokaryhmien elintarvikkeiden säilyvyyden jääkaapissa ja pakastimessa.
Ruoan käyttökelpoisuuden havainnointiin kannattaa kuitenkin käyttää aina myös omia aisteja.
LIHATUOTTEET | Säilyvyys jääkaapissa (+2-+6 astetta) | Säilyvyys pakastimessa (-18 astetta) |
Naudanliha | 4-5 vuorokautta | 6-12 kuukautta |
Broileri | 1-2 vuorokautta | 3-6 kuukautta, paloina 9 kuukautta |
Jauheliha (lihateollisuudessa pakattu) | 1-2 vuorokautta tai viimeinen myyntipäivä | 2-4 kuukautta |
Sianliha | 2-3 vuorokautta | 3-6 kuukautta |
KALATUOTTEET | Säilyvyys jääkaapissa (+2-+6 astetta) | Säilyvyys pakastimessa (-18 astetta) |
Tuore kala | 1 vuorokausi | 1-2 kuukautta |
Savustettu kala | 1-2 vuorokautta | 1-2 kuukautta |
Lohi- ja tonnikalasäilykkeet | avattuna 1-2 vuorokautta | - |
MAITOTUOTTEET JA KANANMUNAT | Säilyvyys jääkaapissa (+2-+6 astetta) | Säilyvyys pakastimessa (-18 astetta) |
Pastöroitu maito | noin 4 vuorokautta | 2 kuukautta |
Pastöroitu kerma | noin 4 vuorokautta | 2 kuukautta |
Jogurtti | 1 viikko | ei voi pakastaa |
UHT-maitovalmisteet | avattuna noin 4 vuorokautta | 2 kuukautta |
Juusto | 1-2 viikkoa | juustoraaste 2 kuukautta |
Kananmunat | viimeinen myyntipäivä + 2 viikkoa | - |
RASVAT | Säilyvyys jääkaapissa (+2-+6 astetta) | Säilyvyys pakastimessa (-18 astetta) |
Margariini | avattuna 2 viikkoa, avaamattomana 2-5 kuukautta | - |
Voi | avattuna 2 viikkoa, avaamattomana 3 kuukautta | 2 kuukautta |
Lähteet: Ruokavirasto, Ruokatieto Yhdistys ry
***
Videolla ravitsemusasiantuntija puhuu yleisimmistä uskomuksista ruoka-aineisiin liittyen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti