Kuinka kauan ruoat oikeasti säilyvät jääkaapissa ja pakastimessa? Tarkista tästä

jäädytetyt ruoat, pakastin, vihannekset
Ruoan säilytysaikaa voi pidentää huomattavasti laittamalla ne jääkaappiin tai pakastimeen. Shutterstock

Harva haluaa heittää ruokaa turhaan roskiin. Jos ostamasi elintarvikkeen päiväys uhkaa lähestyä, voit laittaa sen jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan oikeaa valmistushetkeä.

Heitätkö ruoan pois heti, kun huomaat sen parasta ennen -päiväyksen umpeutuneen? Ei ehkä kannattaisi. Ruoka voi säilyä syömäkelpoisena jääkaapissa tai pakastimessa vielä kauan sen jälkeen, kun päiväys on ylitetty.

Kuinka kauan eri elintarvikkeet sitten säilyvät kylmässä? Vaikka mikään ei saa ruokia säilymään ikuisesti, voi niiden säilymisaikaa pidentää jopa useilla kuukausilla.

Herkästi pilaantuvat tuotteet kannattaa pakastaa

Jotkut elintarvikkeet, kuten margariini ja voi, voivat säilyä jääkaapissa avaamattomana useita kuukausia. Jääkaapissa säilyvät pitkään myös esimerkiksi kananmunat. Kananmunat voivat säilyä parasta ennen -päiväyksen jälkeen kylmässä vielä parikin viikkoa.

Herkemmin pilaantuvat tuotteet, kuten tuore liha, kala ja kana kannattaa kuitenkin siirtää suosiolla pakkaseen, jos toivoo niiden säilyvän pitkään. Kyseiset elintarvikkeet pilaantuvat jääkaapissa parhaimmillaan jo vuorokaudessa.

Myös joitain yllättäviä tuotteita voi laittaa pakkaseen

Moni ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi, että muun muassa maitotuotteita voi pakastaa säilyvyyden pidentämiseksi. Kaikkien tuotteiden kohdalla se ei kuitenkaan onnistu. Esimerkiksi piimää, viiliä ja jogurttia ei kannata pakastaa.

Pakkasessa säilyy esimerkiksi pastöroitu maito, pastöroitu kerma ja iskukuumennetut maitovalmisteet.

Eri elintarvikkeiden säilyvyysajat

Alle kootut taulukot kertovat eri ruokaryhmien elintarvikkeiden säilyvyyden jääkaapissa ja pakastimessa.

Ruoan käyttökelpoisuuden havainnointiin kannattaa kuitenkin käyttää aina myös omia aisteja.

LIHATUOTTEET

Säilyvyys jääkaapissa

(+2-+6 astetta)

Säilyvyys pakastimessa

(-18 astetta)

Naudanliha4-5 vuorokautta6-12 kuukautta
Broileri1-2 vuorokautta3-6 kuukautta, paloina 9 kuukautta
Jauheliha (lihateollisuudessa pakattu)1-2 vuorokautta tai viimeinen myyntipäivä2-4 kuukautta
Sianliha2-3 vuorokautta3-6 kuukautta


KALATUOTTEET

Säilyvyys jääkaapissa

(+2-+6 astetta)

Säilyvyys pakastimessa 

(-18 astetta)

Tuore kala 1 vuorokausi1-2 kuukautta
Savustettu kala1-2 vuorokautta1-2 kuukautta
Lohi- ja tonnikalasäilykkeetavattuna 1-2 vuorokautta-


MAITOTUOTTEET JA KANANMUNAT

Säilyvyys jääkaapissa

(+2-+6 astetta)

Säilyvyys pakastimessa 

(-18 astetta)

Pastöroitu maitonoin 4 vuorokautta2 kuukautta
Pastöroitu kermanoin 4 vuorokautta2 kuukautta
Jogurtti1 viikkoei voi pakastaa
UHT-maitovalmisteetavattuna noin 4 vuorokautta2 kuukautta
Juusto1-2 viikkoajuustoraaste 2 kuukautta
Kananmunatviimeinen myyntipäivä + 2 viikkoa-


RASVAT

Säilyvyys jääkaapissa

(+2-+6 astetta)

Säilyvyys pakastimessa 

(-18 astetta)

Margariiniavattuna 2 viikkoa, avaamattomana 2-5 kuukautta-
Voiavattuna 2 viikkoa, avaamattomana 3 kuukautta2 kuukautta


***

Videolla ravitsemusasiantuntija puhuu yleisimmistä uskomuksista ruoka-aineisiin liittyen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!