Lihaa, kalaa tai marjoja pakastimessa? Näin kauan eri ruoat oikeasti säilyvät
Asiantuntija kertoo, miten ruoat saa säilymään parhaiten pakastimessa.
Ruoan päätyminen hävikkiin on sekä kallista että tarpeetonta, muistutetaan ruotsalaisella Allt om Mat -ruokasivustolla. Moni unohtaa, että ruokia voisi myös pakastaa, jolloin hävikkiä ei niin helposti synny.
Ruokien pakastamisessa kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja, jotka varmistavat niiden säilymisen parhaalla mahdollisella tavalla. Allt om Matin ruoka-asiantuntija ja kokki Cecilia Lundin kertoo nyt parhaat vinkkinsä pakastamiseen liittyen.
Tarkista pakastimen lämpötila
Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota pakastimen lämpötilaan. Pakastinta kannattaa pitää noin -18-asteisena. Älä myöskään jätä pakastimen ovea liian pitkäksi aikaa auki.
Säilö ja merkitse oikein
Pakastimeen laitettavat ruoat kannattaa merkitä selkeästi. Kun laitat jotain rasiassa pakastimeen, kirjoita päälle, mitä se sisältää ja milloin tuote on pakastettu.
Pakasta tuotteet tiiviisiin rasioihin tai pusseihin, jotta niihin ei tartu hajuja ja makuja muualta. Muista, että neste laajenee jäätyessään, joten nestemäisiä elintarvikkeita ei tule pakata piripintaan säilytysastioihin.
Pitääkö esikypsentää?
Kun pakastat marjoja, sieniä tai vihanneksia, ota huomioon, että jotkut raaka-aineet vaativat esivalmistelun. Esimerkiksi sienet esipaistetaan kuivalla pannulla. Älä lisää rasvaa pannulle, koska se lyhentää sienien säilyvyyttä pakastimessa.
Säännöllinen sulatus kannattaa
Monet modernit pakastimet osaavat sulattaa itse itsensä. Vanhemmat pakastimet tulisi sulattaa itse 1–2 kertaa vuodessa. Sulatusoperaatio kannattaa tehdä talvipakkasilla, kun ruoat saa sulatuksen ajaksi ulos kylmään.
Jos pakastinta ei sulata, se voi toimia huonommin ja esimerkiksi kuluttaa enemmän sähköä.
Organisoi ja pidä listaa
Pakastimessa kannattaa ylläpitää järjestystä aivan samalla tavalla kuin jääkaapissakin. Järjestä tuotteet hyllyihin tai laatikoihin tuoteryhmien mukaan.
Kätevä tapa pysyä kärryillä pakastimen sisällöstä on pitää erillistä listaa pakastimessa olevista tuotteista.
Näin kauan eri ruoat säilyvät pakastimessa
Tämä lista on suuntaa-antava. Kuten yleensäkin ruoan kohdalla, kannattaa luottaa omiin aisteihin. Jos tuote näyttää, tuoksuu hyvältä, se on todennäköisesti vielä syömäkelpoista.
Esimerkiksi monet marjat ovat vielä ihan syötäviä, vaikka ne olisivat pakastimessa muutamankin vuoden. Marjojen päälle saattaa vain muodostua jo jäähilettä.
Marttojen mukaan itse tehtyjä ruokia, kuten keittoja ja laatikoita, voi säilyttää pakastimessa 1–3 kuukautta. Pitkä aika pakastimessa voi heikentää elintarvikkeen makua ja ravintoaineita.
Jauheliha: 4 kuukautta Leikkeleet ja makkarat: 2–3 kuukautta Porsaanliha: 4 kuukautta Rasvainen liha, kuten lammas: 6 kuukautta Rasvattomampi liha, kuten kanafileet ja riista: 12 kuukautta Rasvainen kala, kuten lohi: 2–3 kuukautta Rasvattomampi kala: 12 kuukautta Marjat: 12 kuukautta Esikypsennetyt vihannekset: 12 kuukautta Maito ja voi: 3 kuukautta Juustoraaste: 6 kuukatta Leipä: 6 kuukautta |
Katso myös: Pakastimessa viime vuonna kerättyjä marjoja – voiko niitä vielä syödä?
Lähteet: Allt om Mat, Martat
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa