Moni tankkaa proteiinia ollakseen paremmassa kunnossa, mutta vaikutus voi Kuluttaja-lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan olla päinvastainen.
Kuluttaja-lehti vertaili suomalaiskaupoista löytyvien proteiinivanukkaiden ravintosisältöjä ja haastatteli asiantuntijaan niiden terveellisyydestä. Asiantuntija ei innostunut tuotteista.
Ylimääräinen proteiini voi jopa lihottaa
Kuluttajan haastatteleman THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalon mukaan mukaan liiallinen proteiini on yhtä haitallista kuin rasvaisen tai suolaisen ruuan liikasyönti. Ylimääräinen proteiini muuttuu elimistössä rasvaksi ja kertyy vyötärölle.
– Makeutusaineita tai proteiinijauhetta sisältäviä ruokia ei voi suositella monipuolisen aterian korvikkeeksi. Välipalana proteiinivanukas on ok. Sokerin pelko on kuitenkin aivan suhteetonta, ja proteiinin liiallinen syöminen on yhtä huono asia kuin rasvaisen tai suolaisen ruoan liikasyönti, Kuusipalo huomauttaa Kuluttaja-lehdessä.
Vain harvalla suomalaisella on huolta riittävästä proteiinin saannista. Esimerkiksi 60-kiloiselle proteiinin päivittäinen saantisuositus on noin 66–78 grammaa, mutta keskivertoruokavaliosta proteiinia saa jo noin 100 grammaa päivässä.
Ruisleivässä voi olla yhtä paljon proteiinia kuin proteiinivanukkaassa
Kuluttajan vertailemissa proteiinivanukkaissa proteiinia on 200 gramman purkeissa 20 grammaa. Saman proteiinimäärän saa esimerkiksi rahkapurkista, 65 grammasta nyhtökauraa tai 90 grammasta uunikalaa. Myös monen ruisleivän proteiinipitoisuus on samaa luokkaa kuin proteiinivanukkaiden.
Kuluttaja-lehden tuotevertailun kärkeen nousivat suklaanmakuinen Njie ProPud, Milbona Suklaa sekä Ehrmann Tumma suklaa & Minttu
Testaajat vertasivat ProPudin makua Jacky Makupalaan. Lidlin Milbona-suklaavanukkaan koostumus ihmetytti, mutta maku keräsi kiitosta. Kolmannen sijan jakanut Ehrmannin minttusuklaavanukas taas on hyvinkin kiinteää, ja mintun vivahde toimii.
Lähde: Kuluttaja
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.