Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

"Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommi

10:20imgMitä on keltainen ihmejauhe, eli soleiini-proteiini? Katso videolta, millaisia ruokainnovaatioita Suomessa on kehitetty.
Julkaistu 18.03.2025 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomessa on kehitetty huikeita ruokainnovaatioita, jotka voivat mullistaa ruoantuotannon. Yksi näistä on ilmasta valmistettava soleiini-proteiini.

Huomenta Suomessa selvitettiin tiistaina, voivatko erilaiset ruokakeksinnöt nousta suomalaisiksi menestysresepteiksi.

Olemme kertoneet aiemmin suomalaisyritys Solar Foodsista, joka kehitti ennennäkemättömän tavan valmistaa ruokaa. Soleiini-proteiini nimittäin syntyy kirjaimellisesti ilmasta bakteerien ja aurinkosähkön avulla

Lue myös: Huomenta Suomessa testattiin ilmasta valmistettua ruokaa

"Keltainen ihmejauhe" täynnä proteiinia

Yrityksen toimitusjohtaja Pasi Vainikka kertoi tiistaina Huomenta Suomessa, millainen valmistusprosessi tuotteella käytännössä on, ja miten sitä voidaan hyödyntää.

Valmis soleiini on käytännössä kellertävää jauhetta, mutta sellaisenaan sitä ei syödä. 

Solar Foods, Solein-jäätelöSoleiini-jauhetta ja siitä valmistettua jäätelöä.MTV

– Pääkohteet ovat maitoa korvaavat tuotteet, erilaiset juomat, smoothiet ja vaikka jogurttijäätelö, Vainikka listasi.

Proteiini-innovaatiolla voi korvata monissa ruoissa myös kananmunan. Soleiini on täysin vegaaninen tuote. 

Soleiini-jauhe sisältää 65–70 prosenttia proteiinia, 10–15 prosenttia kuituja ja 5–8 prosenttia pääosin tyydyttymättömiä rasvoja. Tämän lisäksi jauhe sisältää mineraaleja, kuten rautaa.

Koska saadaan kauppoihin Suomessa?

Koska kyseessä on uuselintarvike, soleiini-proteiinia sisältäviä tuotteita ei vielä voi Suomessa tai muualla Euroopassa myydä. Yritys on odottanut EU:lta lupaa kohta kolme vuotta. Tällä hetkellä tuotteen markkinat ovatkin pääosin Yhdysvalloissa.

Solar Foods tekee myös yhteistyötä muun muassa Fazerin kanssa. Vuoden 2024 alussa Fazer esitteli maailman ensimmäisen soilein-proteiinia sisältävän suklaalevyn Singaporessa. 

Vainikka kuitenkin arvelee, että myyntilupa Euroopassa heltiäisi vielä tämän vuoden aikana. Siinä tapauksessa soleiini tulisi jossain muodossa myös suomalaiskauppoihin. 

Suomalaisia kiinnostanee uusissa tuotteissa maun lisäksi myös niiden hintataso. Vainikan mukaan tuotteiden tulee olla hintakilpailukykyisiä, jotta ihmiset niitä ostavat. 

– Emme oleta, että kukaan maksaisi Solar Foodsin tuotteista enempää kuin nykyisistä markkinoilla olevista tuotteista. 

Uusi ruoanvalmistusteknologia voi tulevaisuudessa jopa laskea ruoan hintaa, muistutti Nordic Foodtech VC:n perustajajäsen Mika Kukkurainen haastattelussa. 

Miten suomalaista "ihmejauhetta" oikein valmistetaan ilmasta? Miten ruokakeksinnöt tulevat tulevaisuudessa näkymään kaupoissa? Katso videolta koko haastattelu. 

Lue myös: Uskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaa

Tuoreimmat aiheesta

Proteiini