Kuluttaja: Yllättävät nakkifaktat koottiin – mitä eroa on nakilla ja makkaralla?
Kuluttaja-lehti kokosi yhteen yllättäviä nakkifaktoja.
Nakit ovat helppoa arkiruokaa, jota ostetaan etenkin lapsiperheisiin, mutta tiesitkö näitä faktoja tutusta herkusta?
LUE MYÖS: Kuluttaja: Nakkien ravintosisällöissä rajuja eroja – pahimmillaan vain 10 prosenttia lihaa!
Nakin ja makkaran pieni ero
Vaikka tänä päivänä tuotteita määritellään ahkerasti, ei nakkien ja makkaroiden välille ole yllättäen luotu tarkkaa määritelmää. Virallisesti nakin ja makkaran välistä eroa ei ole määritelty, mutta epävirallisesti nakin erottaa makkarasta sen koon perusteella. Nakki on tehty makkaraa pienempään suoleen ja se on makkaraa kapeampi.
Koneellisesti eroteltu liha
Nakit sisältävät usein koneellisesti eroteltua lihaa, jota ei EU-lainsäädännön mukaan saa kutsua lihaksi. Koneellisesti erotellulla lihalla tarkoitetaan sellaisia ruhonosia, jotka on irrotettu luista koneellisesti puristamalla sen jälkeen, kun suuret lihapalat on leikattu siitä veitsellä.
Lihaan verrattavat valmistusaineet
Nakkien tuoteselosteissa lukee usein, että ne sisältävät lihaan verrattavia valmistusaineita. Näillä tarkoitetaan tavallisimmin koneellisesti eroteltua lihaa, siipikarjan nahkaa, kamaraa eli siannahkaa ja lihan sisältämää rasvaa. Myös sisäelimet lasketaan lihaan verrattaviksi valmistusaineiksi, mutta sisäelimiä ei tavallisesti käytetä nakeissa.
Kevytnakit eivät välttämättä ole kevyitä
Markkinoilla on paljon kevytnakkeja, jotka saattavat olla kevyitä vain verrattuna muihin nakkeihin. Lain mukaan tuotetta saa kutsua kevyeksi, mikäli se sisältää vajaan kolmanneksen vähemmän energiaa kuin vastaavat normaalituotteet.
Kasvisnakeissa kasviksia vain mausteena
Markkinoilla on kasvisnakkeja, jotka sisältävät varsinaisia kasviksia kuitenkin vain mausteena. Kasvisten sijaan valtaosa kasvisnakeista on tofua, joka valmistetaan soijasta tai seitania, joka valmistetaan vehnägluteenista. Kasvisnakit sisältävät myös paljon kasvisöljyä.
Nakit tehdään lampaan suoleen
Nakkeihin kooltaan kaikkein sopivinta on lampaan suoli, jota käytetäänkin paljon. Markkinoilla oleviin nakkeihin käytetään myös keinotekoista, sidekudoksesta valmistettua suolta, jota on erityisen hyvin saatavilla. Pakkauksesta ei tavallisesti selviä, millaista suolta nakin valmistamiseen on käytetty.
Kuorettoman nakin kuori on poistettu
Kuorettomana kaupassa myytävät nakit on aluperin tehty niin ikään kuoreen. Kuorettomien nakkien kohdalla kuoret kuitenkin poistetaan ennen pakkaamista. Kuorettomia nakkeja ostetaan erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin.
Nakkeja syödään paljon
Kuluttaja-lehden mukaan suomalaiskotitaloudet käyttivät vuonna 2012 nakkeihin rahaa keskimäärin 39 euroa vuodessa. Jos perheessä oli kaksi huoltajaa, kului nakkeihin tuolloin keskimäärin 60 euroa vuodessa. Käytännössä tämä tarkoittaa noin kahta 300 gramman nakkipakettia kuukaudessa perhettä kohden.
Nakkeja kerran viikossa
Nitriittipitoisuuden vuoksi nakkeja ei ole hyvä syödä useammin kuin kerran viikossa. Nitriitin lisäksi nakit sisältävät turhan paljon suolaa, rasvaa ja fosfaattia päivittäiseen käyttöön.
Miksi lapset rakastavat nakkeja?
Lapsille kaikkein parhaiten maistuvat tavallisesti tutut ruoat. Nakit ovat usein lasten mieleen myös siksi, että ne ovat erityisen miedon makuisia, ja niitä on helppo syödä.
Lähde: Kuluttaja-lehti 3/2015
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"