Televisiosta tutun keittiömestari Kari Aihisen viime vuonna julkaistussa keittokirjassa esitellään kokin parhaita reseptejä vuosien varrelta. Mukana on myös sangen erikoiselta kuulostava arkiruoka: Markku ja laivankastike. Joko sinä testasit "Markun"?
Kerroimme jo viime syksynä Kari "Kape" Aihisen Kapen parhaat -keittokirjasta (Tammi 2019), joka kokoaa yksiin kansiin suosikkikokin reseptejä viimeiseltä seitsemältä vuodelta. Teoksen esipuheessa Aihinen kertoo haluavansa perheenisän ja Kaappaus keittiössä -Kapen roolissa kannustaa vanhempia tekemään ruokaa yhdessä perheen kanssa.
– Jos keittiössä on aina se yksi ja sama ihminen, kuten kiireessä ateriaa nysväävä äiti tai isä, ei ole ihme, jos ruoanlaitto ei varsinaisesti tunnu kutsumukselta. Mutta jos yksi kuorii perunat, toinen tekee salaatin, kolmas kattaa pöydän ja neljäs valmistaa pääruoan, tekemisessä on jo ihan eri meininki, Aihinen tiivistää kirjan esipuheessa.
Markku on takuuvarma arkiruokasuosikki
Kirjassa on mukana klassisia arkiruokareseptejä sekä Aihisen omia spesiaaleja ravintolakeittiön kulisseista. Yksi näistä erikoisuuksista on resepti, joka kulkee nimellä Markku ja laivankastike. Mistä ihmeestä on oikein kyse?
– Markku on Markku, Aihinen nauraa MTV:lle ja jatkaa:
– Resepti on peräisin ravintola Savoyn keittiöstä. Tämä oli yksi henkilökunnan ruoista. Kun jauhelihaa jää yli, työnnetään kaksi Markkua eli murekepötköä uuniin.
Markku on siis lihamureke. Tarina ei kerro, miksi lihapötkö on ristitty nimenomaan Markuksi. Markun kanssa tarjoillaan laivankastike, joka valmistuu kuohukermasta ja lihaliemijauheesta.
– Laivankastike valmistuu kaapista löytyvistä aineksista. Siitä se on saanut nimensä. Kerma ja lihaliemijauhe kaadetaan samaan vuokaan lihamurekkeen kanssa ja annetaan hautua uunissa.
KATSO RESEPTI: Lihamureke Kari Aihisen tapaan eli Markku ja laivankastike
Lue myös: Kari Aihisen makaronilaatikossa yksi oleellinen valmistusjuju, jota et ole tullut ajatelleeksi: "On se vaan hemmetin hyvä!"
***
Katso videolta, miten Kape tekee makaronilaatikon:
8:14