Mimosa on klassikkodrinkki, jonka reseptissä saatetaan kehottaa käyttämään samppanjaa. Viiniasiantuntijan mukaan myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto toimii hyvin.
Hulppeiden viikonloppuaamiaisten ja brunssien kruununjalokivi, mimosa, koostuu perinteisesti appelsiinimehusta ja samppanjasta.
Harva meistä kuitenkaan raaskii ostaa samppanjaa, saati tehdä siitä drinkkejä. Mutta onko sillä väliä, tarttuuko drinkkiä varten proseccoon, cavaan vai johonkin muuhun kuohariin?
Lue myös: Kuuluuko kuohuviinipullon poksahtaa avatessa? Tätä moni ei tiedä skumppapullosta
Samppanjan sijaan edullisempaa cavaa
Samppanjan sijaan mimosoissa käytetään usein italialaista proseccoa, jonka kukkainen makuprofiili toimiikin hyvin kuohuviinidrinkissä.
The Kitchn -sivustolle kirjoittamassaan artikkelissa sommelier Diane McMartin kuitenkin toteaa, että drinkissä toimisi itseasiassa paremmin espanjalainen cava.
– Se muistuttaa maultaan eniten samppanjaa ja on yleisesti ottaen edullisempi, McMartin toteaa.
McMartin kertoo, että cavaa valmistetaan yleensä samalla metodilla kuin samppanjaa: toinen käymisprosessi, jossa pienet kuplat syntyvät, tapahtuu pullossa. Tämä antaa monelle cavalle hieman hiivaisen sävyn, josta myös samppanja tunnetaan.
Cavan valmistuksessa käytetyissä rypälelajeissa on myös hieman sitruunainen ja terävä maku, mikä tekee cavasta kuivemman ja vähemmän hedelmäisen kuin proseccosta – ja maultaan enemmän samankaltaisen kuin suosituimmat samppanjatyylit.
Jos kuitenkin päätät valita samppanjan, McMartin kehottaa ohittamaan halvimmat vaihtoehdot.
– Kun puhutaan kuohuviineistä, olen todennut, että on parempi hankkia laadukas versio jostain vähemmän hinnakkaasta, kuin halvin versio jostain, joka on yleensä kallista, McMartin toteaa.
Lue myös: MTV testasi 8 alkoholitonta kuohuviiniä – juomat yllättivät, yksi yhteinen suosikki löytyi: "Voisin kyllä valita tämän tarjottavaksi juhliin"
Näin valmistat mimosan
Mimosa valmistetaan perinteisesti niin, että siinä on samassa suhteessa appelsiinimehua, mieluiten tuorepuristettua, ja kuohuviiniä.
Osassa resepteissä juomaa terästetään niin appelsiininmaun kuin prosenttienkin kannalta noin 20 millilitralla (2 cl) appelsiinilikööriä.
McMartin kertoo itse pitävänsä versiosta, johon tulee kaksi osaa kuohuviiniä, yksi osa appelsiinimehua ja tujaus appelsiinilikööriä.
Lähde: The Kitchn
Lue myös: 30 vuotta Alkossa työskennellyt Jukka on nähnyt muutoksen suomalaisten viinimaussa: "Nykysuuntaus on mennyt selkeästi..."
Lue myös: Hittisarjan tähdet nostivat tutun cocktailin jälleen pinnalle – oletko maistanut?
Katso myös: Yllättävä makupari pizzalle – Classic Pizzan Merja kertoo, miksi pizzan kanssa kannattaisi juoda samppanjaa
3:55