Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lähes joka toinen suomalainen tekee yleisen pastavirheen – ei todellakaan kannattaisi!

1:19imgKATSO MYÖS: Paljonko on yksi annos pastaa? Näin mittaat ilman keittiövaakaa!
Julkaistu 03.03.2024 17:33

Emmi Niiniaho

Pastan keittämisessä ei kannata lähteä soveltamaan, eikä varsinkaan lisäämään keitinveteen öljyä.

Suomalaisten suosikkipastakastike on tomaatti-jauhelihakastike, joka tunnetaan myös bolognese- tai ragukastikkeena, Mutti-tuotemerkin tiedotteessa kerrotaan.

Asia selviää tammikuussa 2024 toteutetusta kansallisesta pastakyselystä.

Samaisesta kyselystä käy ilmi, että moni suomalainen sortuu pastan valmistamisessa klassisiin mokiin, joiden takia pasta ei välttämättä maistu niin hyvältä tai lopputulos voi olla ylikypsä.

Lue myös: Pasta kypsäksi minuutissa! Hittiniksi säästää sähköä, mutta siinä on yksi juju

Vältä nämä virheet pastan keittämisessä

Pastan keittäminen on melko suoraviivaista puuhaa, mutta moni syyllistyy helposti virheisiin, jotka vaikuttavat koko annoksen lopputulokseen.

Kyselyn perusteella lähes joka toinen suomalainen käyttää pastan keittämisessä öljyä.

– Italialaiseen tyyliin parhaan lopputuloksen saa, kun jättää ensinnäkin öljyn kokonaan pois. Öljy tekee pastasta liukasta, jolloin kastike ei tartu pastan pintaan, Muttin Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Emma Vuorenmaa kertoo tiedotteessa.

Pastan keitinveteen ei siis tarvitse lisätä mitään muuta kuin suolaa.

pastakastike, bolognese, jauhelihakastikeVain joka kolmas sekoittaa keitetyn pastan kastikkeen joukkoon ja annostelee sen vasta sitten lautaselle.Shutterstock

Kyselyn mukaan 42 prosenttia suomalaisista ei myöskään noudata pastapakkauksessa kerrottua keittoaikaa. Tällöin lopputulos on helposti ylikypsä eikä "napakan al dente". 

Suurin osa suomalaisista myös annostelee ensiksi lautaselle pastan ja sitten päälle kastikkeen.

– Pastan kuivuminen ja jämähtäminen möykyksi vältetään, kun kastike sekoitetaan kuumaan pastaan heti pastan siivilöinnin jälkeen ja ennen lautasille asettelua. Sopivan kypsä pasta, kastike sekaan, sekoitus ja sitten vasta lautaselle, Vuorenmaa neuvoo.

Italialaisen Muttin teettämään, tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamaan kansalliseen pastakyselyyn vastasi 1000 Suomessa asuvaa yli 18-vuotiasta henkilöä tammikuussa 2024.

Lue myös: Oletko maistanut legendaarista kanapastaa? Helppo kastike on jättihitti

Lue myös: Täysjyväpastan ja tumman pastan ero tulee monelle yllätyksenä

Katso myös: Henri Alénin superhelppo pasta: "Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…"

2:48imgMasterChef-ohjelman toisen tuotantokauden neljännessä jaksossa valmistettiin pastaa Henri Alénin opetuksessa.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lähde: Mutti

Tuoreimmat aiheesta

Pasta