Leipä, jonka kysyntä on nyt huimassa nousussa – kiinnostaa etenkin lapsiperheitä
Kaurassa on runsaasti proteiinia, kuitua, hyviä rasvoja ja sopivassa suhteessa hiilihydraatteja. Ei siis mikään ihme, että kauraleipä päätyy yhä useamman suomalaisen ruokapöytään.
IRO Researchin Vaasan Oy:lle tekemän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että Suomessa on paraikaa käynnissä melkoinen kaurabuumi. Samasta ilmiöstä kertoo myös se, että kauratuotteiden kohdalla menekki on kasvanut samaa tahtia tuotevalikoiman kanssa.
– Vaasan kauraleipien myynti kasvoi viime vuonna 18 prosenttia. Tämä on huikea kasvu ja johtuu tietysti siitä, että nyt on iso kaurabuumi päällä. Kaikenlaiset kauratuotteet ovat pinnalla, Vaasanin brändi- ja viestintäjohtaja Mari Dunderfelt kertoo.
Kauraleipiä näkyy kauppojen hyllyillä entistä enemmän, ja lisää on luvassa. Monista suosikkileivistä, kuten Oululaisen Reissumiehestä ja Vaasan Ruispalat Ohut Herkusta, saa nykyisin kauraisia versioita. Fazer on puolestaan tuomassa helmikuussa markkinoille enemmän täysjyväviljaa sisältävän kauraleipäversion suositusta Puikula-tuotteesta.
Suomalainen valitsee leivän maun perusteella
Toukokuussa 2017 toteutetun tutkimuksen mukaan suomalaisista 32 prosenttia kertoo ostavansa kauraleipää viikoittain, ja 55 prosenttia kertoo ostavansa kauraleipää vähintään joka toinen viikko. Kauraleivän kuluttajien keskuudesta nousee esiin yksi ryhmä, joka on erityisen kiintynyt kyseiseen tuotteeseen.
– Tutkimuksessa korostuivat lapsiperheet. Maku on sellainen, joka puhuttelee selvästi lapsia, Dunderfelt kertoo.
Maku ei ole tärkein tekijä ainoastaan lapsiperheiden kohdalla, vaan suurin osa vastaajista, 85 prosenttia, kertoi valitsevansa leivän ennen kaikkea maun perusteella. Samaan vastaukseen päädyttiin myös vuoden 2017 Suuressa Leipätutkimuksessa, jonka mukaan hyvä maku ja tuoreus ovat suomalaisten tärkeimmät kriteerit leipää valittaessa.
Muita kriteereitä leivän valinnassa ovat kotimaisuus, kaurapitoisuus ja täysjyvän määrä.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"