Tätä asiantuntija povaa seuraavaksi hittileiväksi Suomessa: "Hyvät terveysvaikutukset"

shutterstock_1891015522
Muun muassa paahtoleipä ja erilaiset ruispalaleivät ovat nyt suomalaisten suosiossa, mutta mikä onkaan seuraava leipähitti? Shutterstock

Suomalaiset nappaavat nyt ostoskärryihinsä ruispalaleipää sekä kauraleipää, mutta mikä voisi olla seuraava hittileipä? 

Syyskuussa vietetään sekä kansallista hävikkiviikkoa että leipäviikkoa. Suomalaiten palava rakkaus leipään näkyy ruokakauppojen hyllyillä: valikoimat ovat valtavat ja leipää on tarjolla jokaiseen makuun.

Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kertoi MTV Uutisille aiemmin vuoden 2021 leipäviikon teemasta, herkkuleivästä.

– Ajatuksena on se, että herkku voi tarkoittaa muutakin kuin leivonnaisia tai karkkeja. Leipäkin voi olla herkku ja se on jokaiselle oman näköinen. Voi tehdä herkullisen vegaaniversion tai sitten oikein lihaisan herkkuleivän. Jollekin herkkuleipä voi olla vain sipaisu voita uunituoreen leivän päällä, Mensonen kuvaili.

Mensonen paljasti MTV:lle myös mielenkiintoisia faktoja leivän säilytykseen liittyen. 

– Leipää kannattaa ostaa sillä tavalla, että se ei päätyisi roskikseen. Leipä säilyy parhaiten vatsassa. Se kannattaa siis syödä tuoreena ja vasta sen jälkeen ostaa seuraava leipä kotiin.

Seuraava hittileipä? Nyt otti ohraleipä

Suomen suosituin leipä on ollut jo pitkään ruispalaleipä. Leipätiedotuksen tuoreimman selvityksen mukaan suomalaiset rakastavat ruispalaleivän lisäksi nyt myös kauraleipää, sämpylöitä, ruisreikäleipää sekä paahtoleipää. Erityisesti kaurabuumi on viime vuosien aikana näkynyt leipähyllyjen tarjonnassa. 

Kun kauran suosio jossain välissä tasaantuu, niin mikä mahtaa olla seuraava leipähyllyjen hitti? Leipäasiantuntijalla on yksi aavistus ja toive.

Ohra on myös vanhoissa suomalaisissa sanonnoissa viitannut usein negatiivisiin asioihin. Monelle ovat tuttuja fraasit "nyt otti ohraleipä" tai "kävipä ohraisesti", joilla viitataan siihen, että asiat menivät pieleen. Sanontojen merkitystä on selitetty muun muassa sillä, että maanviljelijät joutuivat joskus kylvämään ohraa sääolosuhteiden vuoksi pieleen menneen ruissadon vuoksi. Kävi siis ohraisesti, koska ei saatukaan hyvää ruisleipää pöytään. 

Lähde: Kielikello

– Toivoisin jotenkin, että ohra saisi jalansijaa. Ennen vanhaa ohraleipää oli paljon, mutta nykyään sitä ei jotenkin löydy. Ohralla on kuitenkin hyvät terveysvaikutukset, samat kuin kauralla. Silti ohra on jäänyt vähemmälle huomiolle, Mensonen pohtii.

Ohra sisältää liukoista kuitua, beetaglukaania, joka tutkitusti alentaa kolesterolia. Tämä terveysväittämä on hyväksytty myös EU-tasolla. Ohran käyttö leipäviljana on yleisempää Pohjois-Suomessa, jossa siitä tehdään ohrarieskaa. Ohra ei sisällä vehnän tapaista sitkoa, joten siitä on hankala tehdä kuohkeita leivonnaisia. 

Leipätiedotuksen Kaisa Mensonen soisi ohraleivän suosion nousemisen lisäksi myös positiivista huomiota vehnälle.

– Vehnää ei sovi unohtaa, se on oikein hyvä vilja. Nappaa vain täysjyvävehnää, jos haluaa tehdä terveellisemmän valinnan. Vehnästä osataan tehdä terveellisiä ja hyviä tuotteita. 

Testaa mahtava arkiruoka leivästä: 

Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltava 1:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.