Pääsiäinen on joulun ohella vuoden tärkein ruokajuhla. Vuosien varrella lampaan viulu on vaihtunut pääsiäispöydässä karitsanpaistiin. Kauppias puolestaan kertoo mämmin suosion hiipuvan vuosi vuodelta.
Helsingissä Hakaniemen hallissa lihatiskien ääressä on ihmisiä ruuhkaksi asti.
– Lihat ostetaan tänään ja muut pääsiäisruuat huomenna, kertovat Erja ja Arto Ryhänen.
– Nämä lampaanpotkat valmistan minä. Ne marinoidaan, laitetaan pataan ja yöksi uuniin. Ovat siellä varmaan kaksitoista tuntia. Sitten se on niin mureaa. Todella hyvää, Arto Ryhänen hehkuttaa.
Kuinka tärkeää ruoka on pääsiäisenä?
– Ihan yhtä tärkeää kuin jouluna, Erja Ryhänen vastaa.
Kauppias Pirjo Passinen Reinin Lihasta onkin kehottanut asiakkaita tulemaan ostoksille ajoissa.
– Silloin saa parhaan lopputuloksen, jos kyse on karitsanpaistista. Se vaatii vähän aikaa tekeytyäkseen, että maut pääsevät imeytymään, Passinen muistuttaa.
Suomalaisten syömätavat pääsiäisenä ovat Passisen mukaan muuttuneet huomattavasti.
– Sanotaan 20-25 vuotta sitten ostettiin pääsääntöisesti kokonainen luullinen viulu. Nykyään halutaan paitsi karitsanpaisti, mutta myös hirvenpaistia, tuoretta luomukanaa, tuoretta ankan fileetä, kanipataa, meksikkolaisittain maustettua pihvikarjaa, pihviä yleensä, Passinen luettelee.
Passisen mukaan joulun ja pääsiäisen asiakasmäärät menevät melko tasoihin. Lihakauppiaalle vilkkain myyntipäivä on kiirastorstai.
– Ehdottomasti kiirastorstai. Se on kiireisempi kuin yksikään joulun päivistä. Täällä on sellainen kuhina ja puske päällä. Me olemme perinteinen kauppahalli, joten meillä on perinteiset aukioloajat.
"Mämmin suosio hiipuu"
Espoossa Lilja, 15, pitelee käsissään kahta mämmirasiaa.
– Kyllä mämmi ainakin minulla pääsiäiseen kuuluu, Lilja sanoo.
Perinteinen pääsiäisherkku ei kuitenkaan tunnu maistuvan kaikille yhtä hyvin. Kauppias Esa Kiiskisen mukaan mämmin suosio on hiipunut vuosi vuodelta.
– Makutottumukset vain muuttuvat pikkuhiljaa. Ainakin, mitä on katsonut tässä viimeiset kymmenen vuotta, niin aina seuraava vuosi on ollut vähän pienempi kuin edellinen. Selkeä trendi, Espoon Sellon K-citymarketin kauppiaana toimiva Kiiskinen kertoo.
Kuinka suuri ruokajuhla pääsiäinen on jouluun verrattuna kauppiaan näkökulmasta?
– Lähestulkoon joulun veroinen, voi olla että jonain päivänä isompikin. Ehkä se joulu on vielä vähän isompi.
Tänä vuonna monet päivittäistavarakaupat ovat laajasti auki myös pääsiäisen pyhinä
– Minä en hirveästi usko pääsiäispyhien myyntiin. Ainakin alkuviikko näyttää, että ihmiset edelleen käyttäytyvät samalla tavalla. Toivottavasti myös huomenna. Siinä voi mennä muutama vuosi, jopa viisi vuotta ennen kuin ihmiset muuttavat käyttäytymistään. Olemme viisaampia ensi tiistaina, ja nähdään kuinka kävi, Esa Kiiskinen toteaa.