Lihamurekkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa – taatusti mehevä lopputulos
Miten tehdään täydellistä lihamureketta? Amerikkalaisilta golfklubeilta tunnettu keittiömestari paljastaa omat tärppinsä lihamurekkeen valmistamiseen.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin, miten valmistuvat täydelliset lihapullat. Omat lihapullavinkkinsä antoi muun muassa keittiömestari Hans Välimäki.
– Ne ovat tällaiset italialaistyyppiset lihapullat. Kekkasin ne ehkä 10 vuotta sitten, Välimäki kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kuvaillen samalla reseptin sisältöä.
– Siitä (ohjeesta) voi tehdä myös vaikka jauhelihapihvit. Sopii todella hyvin tomaattikastikkeen ja pastan kanssa. Siihen vielä pieni siivu punaviiniä, niin aijaijai, Välimäki vinkkasi vielä.
Kokin salainen ainesosa mehevään lihamurekkeeseen
Lihapullien lisäksi toinen klassikkoruoka jauhelihasta on lihamureke. Golfklubeilla keittiömestarina työskentelevä Richard Gras kertoo omat perussääntönsä täydellisen lihamurekkeen valmistamiseen.
1. Valitse oikea jauheliha
Kuiva lihamureke ei maistu kenellekään, mutta myös liian rasvaisen jauhelihan valitseminen voi kostautua. Keittiömestari Gras suosittelee lihamurekkeesee noin 20 prosenttia rasvaa sisältävää naudanjauhelihaa.
– Se on juuri oikea määrä pitämään lihamurekkeen kosteana.
2. Muista oikea paistoaika ja -lämpötila sekä oikea murekkeen muoto
Keittiömestari Gras muistuttaa, että lihamurekkeesta kannattaa tehdä mahdollisimman tasapaksu joka puolelta, jotta se myös kypsyy tasaisesti. Kokki suosittelee paistamaan murekkeen noin 160 asteessa 45–55 minuutin ajan. Verrattain alhainen paistolämpötila varmistaa, että mureke pysyy kasassa ja myös lopuksi ruskistuu päältä.
3. Lihamurekkeen salainen ainesosa: Piimä
Lihamurekemassan voi valmistaa monella tapaa ja monin eri aineksin. Keittiömestari Gras käyttää itse massassa muun muassa piimää ja pankojauhoja. Gras antaa pankojauhojen turvota piimässä 15 minuuttia, ennen kuin sekoittaa seoksen jauhelihan kanssa.
4. Tiputa pelti/pannu ennen paistoa
Miten varmistaa murekkeelle hyvä koostumus? Murekepelti kannattaa keittiömestarin mukaan pudottaa keittiötasolle pari kertaa ennen kuin sen laittaa uuniin. Se hävittää mahdolliset ilmakuplat ja varmistaa tasaisen paistotuloksen.
Lähde: Golf.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"