Maailman kuuluisimmaksi lihanleikkaajaksi tituleerattu, Italian Toscanasta kotoisin oleva Dario Cecchini vieraili helmikuun alussa Suomessa ja kertoi MTV:n haastattelussa suhtautumisestaan lihaan.
Toscanan Panzanon kylästä kotoisin oleva Dario Cecchini on lihamestari-lihanleikkaaja jo kahdeksannessa sukupolvessa. Tänä päivänä 60-vuotias Cecchini tunnetaan ympäri maailman, paitsi poikkeuksellisesta lahjakkuudestaan lihamestarina ja ravintoloitsijana, myös huikean persoonansa ansiosta. Cecchinilla onkin ruokamaailmassa melkoinen kulttimaine ja lihamestaria on sekä nähty että ylistetty muun muassa Jamie Oliverin ja Anthony Bourdainin televisio-ohjelmissa.
Jos kuva ei näy, katso se täältä.
Helsinkiläisravintola Grotesk toi Dario Cecchinin helmikuussa 2016 ensimmäistä kertaa vierailulle Suomeen. Mukanaan Cecchini toi tietysti joukon italialaisia ruoka- ja viinieksperttejä lihamestarin toscanalaisesta imperiumista sekä useamman kontillisen laadukkaita raaka-aineita. Fanitetun lihamestarin erittäin proteiinipitoiset lihaillalliskattaukset ravintola Groteskissa myytiin hetkessä loppuun.
Rakastui Suomessa poronlihaan
MTV:n Makuja.fi-ruokatoimitus pääsi haastattelemaan maailmankuulua lihanleikkaajaa juuri ennen h-hetkeä, eli ensimmäistä illalliskattausta helsinkiläisravintola Groteskissa. Cecchini paljasti Makuja.fi:lle, ettei kyseessä todellisuudessa ollutkaan miehen aivan ensikosketus Suomeen.
Dario Cecchini pyörittää Antica Macelleria Cecchini -lihakauppaa Toscanan Panzanon kylässä. Paikka on oikea turistinähtävyys. Lihakaupan yläkerrassa toimii myös lihamestarin maailmankuulu ravintola.
– Tavallaan on ja tavallaan ei. Olin täällä ensimmäisen kerran jo 17-vuotiaana opiskelijana käymässä, yli 43 vuotta sitten. Olin kuitenkin köyhä opiskelija, eli näin paljon hyvää ruokaa, mutta minulla ei ollut rahaa ostaa sitä, Cecchini muistelee.
Nyt mahdollisuus suomalaiseen ruokaan tutustumiseen kuitenkin ja Cecchini kertoo kokeneensa melkoisen valaistumisen-
– Maistoin tällä viikolla ensimmäistä kertaa poronlihaa. Saimme sitä lounaaksi täällä ravintola Groteskissa. Rakastin sitä! Minun täytyy jatkossa saada poronlihaa useammin, Cecchini kehuu.
Täydellinen pihvi maustetaan vasta pöydässä
Kysyttäessä täydellisen pihvin salaisuutta lihamestari hiljenee hetkeksi. Varsinaisia valmistusohjeita työlleen omistautuneelta artesaanilta ei heru, sillä itse raaka-aine on Cecchini mielestä tärkein.
– Täydellinen pihvi vaatii hyvän ruokaseuran, hyvän pullollisen chianti-punaviiniä Panzanosta ja ehkä yhden kynttilän pöytään. Ja sitten katsotaan rakkaita silmiin, kun syödään, Cecchini hempeilee ensin.
– Paistamiseen tarvitaan laadukasta lihaa ja tulta. Mausteille ei ole tarvetta kypsentämisvaiheessa. Vasta ruokapöydässä voi jokainen ruokailija lisätä pintaan yrttisuolaa, jossa on muun muassa suolaa, pippuria ja rosmariinia. Ja tietysti laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä. Täydellisen pihvin valmistaminen on taidelaji, hän jatkaa.
Myös palokunta joutui tekemään tarkastuskäynnin ravintola Groteskiin, kun palohälyttimet alkoivat soida Dario Cecchini-illallisella tulikuuman grillin vuoksi. Jos video ei näy, katso se täältä.
Cecchini korostaa, että pihvin ja ylipäätään lihan laatu riippuu hyvin pitkälti siitä, miten eläintä kohdellaan sen elinaikana, teurastamisvaiheessa sekä lihaa leikatessa. Kun eläintä kunnioittaa ja antaa sen elää hyvän elämän, myös lihasta tulee laadukasta. Loppu on taidokkaan artesaanin, lihanleikkaajan käsissä.
Mistä tunnistaa laadukkaan lihan?
Mistä asiakas sitten voi tunnistaa laadukkaan lihan mennessään ostoksille?
– Täytyy vain katsoa lihamestaria silmiin. Jos hänen silmistään näkyy intohimo, rakkaus ja inspiraatio, myös liha on varmasti hyvää. Tekemämme asiat ovat intohimomme tuote. Laadukas liha on hyvän lihamestarin ja teurastajan sekä hänen intohimonsa tulos.
"Artesaanikulttuurin ei pidä kuolla. Lihan syöminen ei ole enää mielenkiintoista, jos menetämme kaikki arvot."
Cecchini tiedostaa, että ongelmana niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa on käsityöläisyyden väheneminen alalla. On vaikeaa katsoa lihamestaria silmiin, kun päivän ruokaostokset suorittaa super- tai hypermarketissa.
– Niin, on vaikeaa katsoa supermarkettia silmiin. Tällainen teollisuus ei koskaan voi olla intohimoista. Heidän päätehtävänsä on tehdä rahaa.
– Sen vuoksi me olemme täällä, antaaksemme inspiraatiota ja muistuttamassa, ettei tämä työ ole turhaa. Artesaanikulttuurin ei pidä kuolla. Lihan syöminen ei ole enää mielenkiintoista, jos menetämme kaikki arvot. Ruoka itsessään menettää mielenkiinnon. Ehkä kokit jatkavat tätä työtä, mutta ilman artesaaneja, jotka toimittavat kokeille hyvälaatuisia tuotteita, intohimo katoaa.