Maailman terveysjärjestö tiukkana – tämä ruoka-aine kiellettävä viiden vuoden sisällä: "Ihmiset eivät tule huomaamaan"
Transrasvat aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja, jotka tappavat puoli miljoonaa ihmistä vuosittain. Ongelma riivaa erityisesti köyhiä maita.
Indonesialainen poika on maailman lihavin lapsi. Katso video 190-kiloisesta pojasta yltä.
Maailman terveysjärjestö (WHO) ilmoitti maanantaina ryhtyvänsä taisteluun epäterveellisiä transrasvoja vastaan.
– Transrasvojen hävittäminen on avainasemassa, jotta voimme suojella terveyttä ja ihmiselämiä. Arvioimme, että joka vuosi transrasvojen syömisen aiheuttamat sydän- ja verisuonitaudit tappavat yli 500 000 ihmistä vuosittain, WHO kirjoittaa tiedotteessaan.
Teollisten transrasvojen tavallisimpia lähteitä ovat esimerkiksi valmisateriat, leivonnaiset sekä uppopaistetut ruoat.
Transrasvoja käytetään, sillä ne auttavat ruokaa säilymään myyntikelpoisena pidempään kuin terveellisemmät vaihtoehdot.
Eroon viidessä vuodessa
WHO:n mukaan transrasvojen käytöstä ruokateollisuudessa tulisi päästä eroon vuoteen 2023 mennessä. Sillä voitaisiin järjestön mukaan pelastaa jopa 10 miljoonaa ihmishenkeä.
– Ihmiset eivät tule huomaamaan transrasvojen korvaamista ruoan maussa tai hinnassa. Sydän kuitenkin huomaa eron, sanoi transrasvojen hävittämistä ajavan Resolve to Save Lives -kampanjan päällikkö, lääkäri Tom FriedenThe News York Times -lehden mukaan.
Suomessa tilanne on hyvä
Transrasvojen käyttö on kielletty muutamissa maissa, kuten Tanskassa, Sveitsissä ja Itävallassa.
Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira linjaa, että suomalaisten terveyden kannalta transrasvoja ongelmallisempia ovat tyydyttyneet rasvahapot, joita saamme suosituksia enemmän.
Eviran mukaan Suomessa syödään muihin Pohjoismaihin verrattuna vähiten transrasvahappoja. Tämä johtuu siitä, että meillä margariiniteollisuus muutti kasviöljyjen kovetusmenetelmänsä vaihtoesteröintiin jo 1990-luvulla. Vaihtoesteröinnissä transrasvahappoja ei muodostu.
Eviran mukaan Suomessa asiantuntijat eivät ole pitäneet transrasvahappoja sellaisena terveysriskinä, että niiden käyttöä olisi syytä rajoittaa kansallisin säädöksin.
Myös WHO:n mukaan taistelu transrasvoja vastaan on olennaista erityisesti köyhemmissä maissa, joissa ruokateollisuuden sääntely on usein heikoissa kantimissa.
Korjattu 17.5. klo 7.48: Artikkelissa mainittiin, että transrasvojen tavallisimpiin lähteisiin kuuluvat myös maitovalmisteet, juusto sekä voi. Rasvaisissa maitotuotteissa on transrasvaa, mutta se on luonnollista transrasvaa – ei prosessoitua transrasvaa, jonka WHO haluaa kieltää.
Lähde: WHO, The New York Times, Evira, Sydan.fi
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa