Tutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystä

"Matalaöljyinen" ruokavalio näytti tutkimuksessa tuovan enemmän etuja kuin oliiviöljyn tankkaaminen.

Välimeren ruokavalion etuja on hehkutettu myös tutkimuksissa. Floridan yliopiston selvityksessä havaittiin, että etuja saavuttaakseen ei kenties tarvitsekaan nauttia suuria määriä oliiviöljyä.

Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 40 aikuista 11 kuukauden ajan. Henkilöt olivat iältään 18–79-vuotiaita, ja heillä oli olemassa oleva riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimuksen aikana osanottajat söivät terveellistä kasvispohjaista ruokaa, kuten pähkinöitä, palkokasveja ja täysjyvää, ja välttivät eläinkunnan tuotteita ja prosessoituja tuotteita.

Koehenkilöiden piti neljän viikon jaksoissa päivittäin nauttia myös ekstra-neitsytoliiviöljyä. Heidät jaettiin "matalaöjyiseen" ryhmään, joka söi öljyä alle teelusikallisen päivässä, ja "korkeaöljyiseen" ryhmään, jossa öljyä syötiin neljä ruokalusikallista. Neljän viikon jälkeen pidettiin viikon tauko, ja öljynsyöntitapoja vaihdettiin.

Öljy piti syödä kuumentamatta, ja monet käyttivät sitä esimerkiksi salaatissa. 

Kun ohjeena oli syödä paljon oliiviöljyä, suurin osa ravinnon rasvasta koostui siitä. "Matalaöljyisessä" mallissa ravinnon rasvat tulivat esimerkiksi avokadoista, siemenistä ja pähkinöistä. Kumpikaan ruokailutapa ei ollut vähärasvainen, ja päivän energioista ainakin 30 prosenttia tuli rasvoista.

Katso myös: Sopiiko oliiviöljy grillaamiseen? Juttu jatkuu videon alla.

Sopiiko oliiviöljy grillaamiseen? 2:14
Voiko oliiviöljyllä grillata?

Vähän oliiviöljyä syöneiden kolesteroli laski eniten  

Kummankin ruokaryhmän huono kolesteroli laski. Eniten laskua neljän viikon jälkeen tapahtui kuitenkin vähän oliiviöljyä syöneiden ryhmässä.

Myös syöntijärjestyksellä näytti olleen merkitystä. Jos koehenkilö söi ensin paljon, sitten vähän oliiviöljyä, hänen LDL-kolesterolinsa väheni. Jos syöntijärjestys oli päinvastainen, kolesterolitaso nousi korkeammalle tasolle kuin mille se oli saatu "matalaöljyisten viikkojen" aikana.

– Tutkimus vihjaa, että vaikka terveellinen, kasvipohjainen ruokavalio ekstra-neitsytoliiviöljyn kanssa tai ilman sitä voi vähentää sydänsairauksien riskitekijöitä verrattuna tavalliseen kaikkiruokaisuuteen, pienempi määrä ekstra-neitsytoliiviöljyä voi vähentää riskiä enemmän, kun ruokavaliossa on mukana muita​​ rasvoja, tutkimusta tehnyt Andrea Krenek kuvasi.

Tutkimuksessa oli haasteensa: koehenkilöiden keski-ikä oli 64 ja suurin osa oli lihavia. Koehenkilöiden annoskokoja tai kalorimääriä ei myöskään kontrolloitu. 

Krenekin mukaan pelkkää oliiviöljyn käyttöä tärkeämpää saattaa kuitenkin olla punaisen lihan ja prosessoitujen tuotteiden välttely sekä kasvisten ja vihannesten suosiminen.

– On tärkeää huomata, ettei tulos tarkoita, että ekstra-neitsytoliiviöljy olisi ​​epäterveellistä. Pikemminkin tutkimus korostaa mahdollisia etuja, joita toisi rasvojen saaminen puhdistettujen öljyjen sijaan kasvilähteistä, kuten pähkinöistä, siemenistä ja avokadoista, Krenek kuvasi StudyFindsille.

Katso myös: Testissä oliiviöljyt – kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin: "Minua on huijattu!"

Testissä oliiviöljyt – Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin:"Minua on huijattu!" 11:28
Toimittajat maistelivat eri hintatason ja laatuluokituksen oliiviöljyjä sokkona.

Lue myös:

    Uusimmat