Erilaisten sitrushedelmien suosio on nyt huipussaan suomalaisissa ruokakaupoissa. K-ryhmästä paljastetaan mielenkiintoista nippelitietoa pikkusitruksista: mandariineista, klementiineistä sekä satsumoista.
Videolla: Hanna Sumari neuvoo, miten valmistuu aromikas mandariinikuusi.
Syksyllä villitsivät hattaranmakuiset viinirypäleet, tänä talvena voi herkutella ekstramakeilla klementiineillä ja mandariineilla. K-ryhmän mukaan niin sanottuja pikkusitruksia myydään joulukuussa yli 9 kertaa enemmän kuin heinäkuussa ja tammikuussa on appelsiinien huippusesonki.
Yhteensä K-ruokakauppojen valikoimissa on noin tusinan verran erilaisia pikkusitruslajikkeita, joiden saatavuus vaihtelee vuodenajan mukaan. Valikoimat ovat parhaimmillaan joulu- ja tammikuussa.
Erityisen makeita klementiinejä asiakkaiden toiveesta
Suomalaiset ovat innostuneet hedelmien eri lajikkeista ja tarjontaa on kehitetty sen mukaisesti. Esimerkiksi juuri K-kauppoihin saapuneet klementiinit ovat erityisen makeita Clemenules-klementiinejä, joiden sokeripitoisuus on korkea.
– Clemenules-lajikkeen satokausi loppuu tammikuun lopulla. Helmikuun alussa lajike vaihtuu, ja Pirkka Parhaana saa sen jälkeen Orri-mandariineja, kertoo hedelmien osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen K-ryhmän päivittäistavaratoimialalta.
K-ryhmän tilaistojen perusteella sitrusten ostamisessa on melko vähän alueellista hajontaa muutamia eroja lukuunottamatta: pikkusitrusten ostaminen korostuu erityisesti marras-joulukuussa Kymenlaaksossa. Tammikuussa pikkusitrukset korostuvat erityisesti kantahämäläisten ostoskoreissa.
Kymenlaakson ja Kanta-Hämeen lisäksi Uudellamaalla ostoskoreihin päätyy muuta maata enemmän pikkusitruksia marras- joulu ja tammikuussa. Vähiten pikkusitruksia ostetaan Pohjanmaalla, siellä ostoskoreihin päätyy pikkusitruksia todennäköisemmin appelsiini – oli sitten marras-, joulu- tai tammikuu.
5 faktaa sitruksista: Makeimmillaan kauden lopussa
• Pikkusitruksia ovat mandariini, klementiini ja satsuma.
• Alkuperämaa ja lajike vaihtelevat saatavuuden mukaan, eniten sitruksia tuodaan Espanjasta.
• Kauden ensimmäiset hedelmät ovat kirpeimpiä. Kauden edetessä makeus lisääntyy ja kirpeys taittuu.
• Pikkusitrukset kuuluvat olennaisesti suomalaisten joulupöytään ja talvella valikoima on laajin: joulukuussa pikkusitruksia myydään 9 kertaa enemmän kuin heinäkuussa. Appelsiinien sesonki on huipussaan tammikuussa, jolloin sitä myydään 8-kertainen määrä heinäkuuhun verrattuna.
• Säilykkeenä myytävissä hedelmäsalaateissa olevat pikkusitruslohkot ovat lähestulkoon aina satsumia, koska lohkojen ”kalvot” ovat helpommin irrotettavissa kuin klementiinin.
Lue myös: Satsuma, klementiini vai mandariini? Näin erotat sitrushedelmät toisistaan
Lähde: K-ryhmä