Pienet sitrushedelmät ovat suosiossa loppusyksyn ja talven aikana. Tiesitkö mitä eroa näillä kolmella on?
Loppusyksy ja talvi on pikkusitrusten sesonkiaikaa ja niitä ostetaan runsaasti. Keskivertosuomalainen syö vuodessa noin 13 kiloa sitrushedelmiä. Kaupoissa näkee erinimisiä pikkusitruksia, kuten mandariineja, klementiinejä ja satsumoita. Tiedätkö mitä eroa näillä on?
Mandariinit
Mandariineiksi kutsutaan yleensä kaikkia pikkusitruksia, mutta oikeasti mandariinin eri lajeja on olemassa noin 300. Mandariinit ovat alun perin lähtöisin Kiinasta ja Japanista, ja Eurooppaan ne ovat tuotu 1800-luvun alussa.
Mandariinit ovat sitrushedelmiin kuuluva lohko, johon kuuluu yli 300 eri lajiketta. Myös klementiinit ja satsumat kuuluvat mandariinilohkoon.
Satsumat
Shutterstock
Satsumoiden sesonkiaika alkaa aikaisemmin kuin muilla sitrushedelmillä, eli jo loka–marraskuussa. Satsumat voi erottaa muista sitrushedelmistä myös siitä, että ne ovat väriltään erityisen kellertäviä. Satsumoiden kuoret voivat olla jopa osittain vihreitä, mutta se ei kerro hedelmän kypsyydestä vaan kasvaessa vallinneesta säästä.
Muodoltaan satsumat ovat kiekkomaisia ja niiden kuori on kiiltävä. Satsumat ovat myös sen vuoksi hyvin suosittuja, koska niissä ei ole melkein koskaan siemeniä. Maultaan satsuma eroaa muista sitrushedelmistä siten, että se on mehukas ja vähemmän happoinen.
Klementiinit
Shutterstock
Klementiini on nykyisin suomalaisten keskuudessa kaikista suosituin mandariinilajike. Ne kasvavat yleensä Espanjassa ja satokausi kestää pitkään lokakuun lopusta keskitalveen asti. Ne ovat risteytys välimerenmandariinista ja Comuna-appelsiinilajikkeesta.
Myös klementiinejä on olemassa monia eri lajikkeita, mutta kaupoissa ei yleensä ilmoiteta, mikä lajike on kyseessä. Lajikkeiden väleillä on olemassa makueroja.
Lähde: Satokausikalenteri, Citruspages
2:06