Mandariinit, satsumat ja klementiinit ovat syksyn ja talven suosikkihedelmiä, mutta tiedätkö, mitä eroa näillä kolmella oikein on?
Loppusyksy ja talvi on pikkusitrusten sesonkiaikaa. Luonnonvarakeskuksen julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiset söivät vuonna 2017 hedelmiä 46 kiloa henkeä kohden vuodessa, ja sitrushedelmien osuus tästä määrästä on 13 kiloa.
Mutta toisin kuin moni luulee, harva tulee itse asiassa syöneeksi mandariineja, vaan todennäköisimmin ostoskoriin valikoituu satsumia tai klementiinejä.
Mandariinit – harvoin tarjolla
Puhekielessä "mandariineilla" tarkoitetaan yleensä kaikkia pikkusitruksia, vaikka kaupallisesti merkittäviä mandariinin viljelylajikkeita on yli kolmesataa. Myös klementiinit ja satsumat kuuluvat mandariinilohkoon.
LUE MYÖS: Säilytätkö sinäkin hedelmiä kulhossa? Tästä syystä se ei kannata!
Saatat siis mandariineja syödessäsi pistellä huomaamattasi poskeen klementiinejä tai satsumia. Varsinaiseen mandariini-ryhmään kuuluvia hedelmiä nähdään kaupoissa harvemmin, sillä siemeniä sisältävät hedelmät eivät ole kuluttajien mieleen.
Satsumat – sesonkiin jo syksystä
Japanista lähtöisin olevat ohutkuoriset ja siemenettömät satsumat ovat sesongin ensimmäisiä pikkusitruksia, kertoo Satokausikalenteri.
Satsumien vihreä väri johtuu kavukaudella vallinneista sääolosuhteista.Shutterstock
Satsumat poikkeavat muista sitruksista paitsi makunsa, myös värinsä puolesta. Satsumat ovat väriltään kellertäviä ja muodoltaan litteitä, ja ne ovat vähemmän happoisia kuin muut mandariinit. Joskus satsumien kuoressa saattaa olla myös vihertävää väriä, joka ei kerro mitään hedelmän kypsyydestä, vaan johtuu kypsymisen aikana vallinneesta säätilasta.
Satsumaa tuodaan Espanjasta lokakuun ja tammikuun välisellä ajanjaksolla.
Klementiinit – suomalaisten suosikkeja
Klementiinit ovat hedelmiä, joita syödään meille tyypillisimmin joulunaikaan, ja klementiinistä voidaankin puhua suomalaisten suosikkimandariinina.
Klementiinien suosio selittyy osittain sen pitkällä sesongilla; klementiinejä tuodaan Marokosta ja Espanjasta aina marraskuun alusta maaliskuuhun saakka.
Syy klementiinien suosioon läytyy taatusti myös mausta, joka on mehukas ja makea. Paksukuorinen klementiini onkin välimerenmandariinin ja Comuna -appelsiinilajikkeen risteymä.
Lähteet: Expressen, Satokausikalenteri, Luonnonvarakeskus