Mun kokkailua kuvaa pari seikkaa varsin hyvin. Olen keittiössä kokeileva enkä pelkää lainkaan uusien raaka-aineiden käyttöä. Toki ne jännittävät käsissä ensimmäistä kertaa, mutta suhtaudun niihin avoimen uteliaasti. Toisaalta taas kannatan perinteitä ja esimerkiksi klassikoita en mielelläni ala twistaamaan vaan ennemminkin löytämään niiden ytimen. Tällä kertaa törmäsin elämäni ensimmäistä kertaa kaupassa vasikan poskiin. Muutama lähti välittömästi mukaan. Possunposket kuuluvat suosikkeihini ja oli mielenkiintoista nähdä, millaisiksi nuoren naudan poskilihakset muotoutuvat. Häränposkia olen joskus kokeillutkin. Ne oli ihan ok, mutta eivät sykähdyttäneet.
Marinoin poskia yön yli punaviinissä ja Marsala-viinissä. Sen jälkeen hauduttelin lihaa samaisessa seoksessa vielä kolme tuntia. Lopputuloksena sain suussasulavinta lihaa, jota olen ikuna itse kokannut. Valitettavasti vaimolle taisi osua huonompi pala, koska lauantai-illan illallisesta kului tovi keskustellessa, oliko ruoka erinomaista vai ei-mitään-ihmeellistä. Näin tapahtuu harvoin. Siispä jaan reseptin, jotta pääsette itse kokeilemaan ja tekemään johtopäätöksenne, jos satutte raaka-ainetta löytämään.
Polenta on Suomessa turhan harvinainen lisuke. Tein siitä tällä kertaa hyvin kermaisen version, joka toimi kokonaisuudessa hyvin. Toisaalta, kun liha sulaa suuhun ja polenta on valuvaa, voisi joku rapea ainesosa antaa rakennetta annokseen. Pekoni nyt on vastaus kaikkeen, mutta toki joku muukin. Saa ehdottaa.
VIINIVINKKI! Tämän pitkään viinissä hautuneen ruoan kanssa toimii mainiosti De Triachi Montecucco sekä Castiglioni Chianti.
HUOM! Polentan kanssa ei kannata kitsastella. Se on edullista ja jos sitä jää yli, voi sitä lämmittää tai paistaa tai grillata ja saada uudenlaista ruokaa seuraavana päivänä. Niin mekin teimme ja nautimme polentan kasvisten ja tomaattikastikkeen kera. Kuva alhaalla.
Marsalassa haudutettua vasikanposkea ja kermaista polentaa
4-5 hlölle
1 kg vasikanposkia
2 dl Marsala-viiniä
2 dl punaviiniä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
2 rosmariininoksaa
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 porkkana
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl fenkolinsiemeniä, jauhettuna
2 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia tai pari oksaa tuoretta
1 tl chilimurskaa
1 lihaliemikuutio
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
Leikkaa vasikanposkista kalvot ja isommat rasvakököt pois. Hienonna sipulista puolet ja yksi valkosipulinkynsi. Laita posket kulhoon. Kaada päälle 1 dl punaviiniä ja 1 dl Marsalaa. Lisää joukkoon sipuli- ja valkosipulisilppu, laakerinlehti, kokonaiset mustapippurit ja rosmariini. Lisää tarpeen mukaan viiniä, jotta liha peittyy. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin marinoitumaan.
Ota seuraavana päivänä posket marinadista ja kuivaa ne. Siivilöi marinadi. Hienonna porkkana, valkosipulinkynsi ja puolikas sipuli. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Mausta vasikanposket suolalla ja pippurilla. Kuumenna pata tai uuninkestävä kattila. Lorauta pohjalle öljyä ja paista poskiin kaunis pinta. Ota sivuun. Laske lämpöä miedolle ja kippaa pohjalle hienonnettu sipuli ja porkkana. Kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä minuutti. Lusikoi sekaan tomaattipyree. Kypsennä sitä minuutin verran. Sekoita mukaan chili, fenkolinsiemenet, oregano ja timjami. Kaada mukaan marinadi ja nakkaa sekaan lihaliemikuutio. Kiehauta ja anna lihaliemikuution sulaa. Maista kastiketta ja lisää tarpeen mukaan suolaa. Muista kuitenkin, että kastikkeen maku tiivistyy nesteen haihtuessa. Lisää mukaan liha. Lisää viiniä ja Marsalaa sen verran, että liha peittyy. Peitä kannella ja laita uuniin 3 tunniksi. Kun aikaa on kulunut reilu tunti, laske lämpöä 130 asteeseen. Tsekkaa välillä, että nestettä on tarpeeksi ja lisää, jos tarpeen. Lihan tulee olla todella mureaa.
Tarjoile haudutusliemen ja kermaisen polentan kera. Resepti alla.
Kermainen polenta
6 hlölle
2,5 dl polentaa
12 dl vettä
0,5 dl kermaa
0,5 dl tuorejuustoa kuten mascarponea
2 rkl voita
1 raastettua parmesaania
suolaa
pippuria
Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi. Lisää suolaa maun mukaan. Kaada sekaan polenta koko ajan vatkaten, ettei klönttejä pääse syntymään. Sekoita kunnolla ja varmista, että seos on tasaista. Pienennä lämpöä, peitä kannella ja anna kypsyä 15 minuuttia välillä sekoittaen. Sekoita mukaan kerma, tuorejuusto ja voi. Anna muhia 10-20 minuuttia, kunnes polenta on sileää ja kaikki rakeisuus on häipynyt. Sekoita mukaan parmesaani ja tarkista maku. Rakenteen tulee olla valuvaa, löysähköä tai löysää puuroa.