Oletko jo maistanut römpsäkukkoa?
Herkullinen pataruoka syntyy avotulen äärellä. Markus Maulavirran uudessa Avotulilla – ruokaa luonnon antimista -kirjassa paneudutaan nuotioruoanlaittoon, ja kirjasta löytyvän patakukoksikin kutsuttavan römpsäkukon voitkin valmistaa vaikkapa mökkinuotiolla.
Reseptiin käyvät kaikenlaiset pikkukalat: särki, ahven ja kiiski.
Römpsäkukko
Välineet:
nuotio
mustapata
Ainekset:
pikkuisia perattuja kaloja
suolaa
5–6 kuorittua peruna
muutama kuorittu sipuli
muutama laakerinlehti
vetää
voilla voideltuja ruisleipäviipaleita
Tee näin:
1. Suolaa peratut kalat varovasti. Viipaloi kuoritut perunat, samoin sipulit. Asettele kalat, perunat ja sipulit vuorotellen kerroksittain pataan. Lisää sekaan muutama laakerinlehti.
2. Kaada pataan vettä sen verran, että kolmasosa aineksista peittyy. Kypsymisen edetessä kaloista ja kasviksista tulee nestettä ulos ja ne keittyvät kasaan.
3. Asettele voidellut ruisleipäviipaleet pataan päällimmäisiksi. Asettele koko komeus roikkumaan nuotion päälle ja anna muhia hiljaa. Mitä hitaammin ja pidempään haudutat, sitä paremman lopputuloksen saat.
Resepti: Markus Maulavirta: Avotulilla – ruokaa luonnon antimista