Todella helppo ja nopea valmistustapa lohelle: "Pinta saa paahteista makua ja rapeutta"
Muurinpohjapannulla voi valmistaa muutakin ruokaa kuin lettuja!
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla annettiin aiemmin vinkit täydellisten muurinpohjalettujen paistamiseen. Ylä-Savossa parhaiten Lettu-Enskana tunnettu Ensio Korhonen, 80, on paistanut muurinpohjalettuja erilaisissa tapahtumissa jo yli 20 vuoden ajan.
Lohenkin voi paistaa muurikassa
Muurikkapannua kannattaa kuitenkin kesällä hyödyntää myös muuhun ruoanlaittoon – sehän on kuin iso ulkokäyttöinen paistinpannu.
Pro Kala ry vinkkaa muurikkapannun sopivan täydellisesti esimerkiksi lohen paistamiseen. Kalayhdistys suosittelee testaamaan pintapaahdettua lohta, joka on todella helppo valmistaa.
– Tämän ruoan valmistamiseen tarvitset yön yli liemessä maustuneen lohifileen ja kuuman pannun. Idena on käyttää lohi nopeasti pannussa, jolloin sen pinta saa paahteista makua ja rapeutta, kalayhdistyksen tiedotteessa vinkataan.
Pannun jälkilämmössä paistetaan annokseen vielä saaristolaisleipämurua, ja kokonaisuus viimeistellään raikkailla kasviksilla.
Mikä uusista grillimakkaroista on paras? Testasimme: Uutuusgrillimakkarat makutestissä – Halpa vs. kallis -raati: "Varokaa yllättäviä turskahduksia"
Muurikassa paahdettua lohta lisukkeineen
Pintapaahdettu lohi
1 l vettä
2 rkl sokeria
50 g suolaa
600 g lohifileetä
Sekoita vesi, sokeri ja suola keskenään niin, että sokeri ja suola liukenevat veteen. Poista lohesta nahka ja ruodot.
Leikkaa lohi pituussuunnassa kahteen pitkänmalliseen palaan. Laita lohi liemeen ja anna maustua yön yli jääkaapissa.
Kuivata lohen pinnat talouspaperilla ja kuumenna muurikkapannu tai grillin paistolevy niin kuumaksi kuin mahdollista.
Paahda lohi nopeasti molemmilta puolilta, noin pari minuuttia per puoli. Tärkeintä on, että lohi kypsyy vain pinnasta ja keskiosa jää punaiseksi. Leikkaa lohi annospaloiksi ennen tarjoilua.
Limekasvikset
1 porkkana
5 retiisiä
½ kurkku
2 kevätsipulin vartta
½ dl limemehua
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
Huuhtele kasvikset, kuori porkkana. Viipaloi kasvikset todella ohueksi tai käytä apuna kuorimaveistä tai mandoliinia, jolloin saat viipaleista todella ohuita.
Laita kasvikset kulhoon, mausta limemehulla, sokerilla ja suolalla. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia.
VINKKI: Nopea pikkelöinti antaa kasviksille rapean rakenteen ja korostaa niiden makua. Lime tuo kasviksiin raikkauta ja tekee niistä herkullisen, freesin parin lohelle. Valitse pikkelöitäväksi mitä tahansa kasviksia, jotka toimivat raakana.
Ruohosipulimajoneesi
1 dl hienonnettua ruohosipulia
3 rkl rypsiöljyä
2 dl majoneesia
Sekoita tehosekoittimella tai sauvasekoittimella öljy ja ruohosipuli vihreäksi öljyksi. Lisää majoneesi ja sekoita käsin tasaiseksi.
Voissa paistettua saaristolaisleipää
5 siivua saaristolaisleipää
30 g voita
Hienonna saaristolaisleipä. Paista muurikan tai paistotason jälkilämmössä leipämurusia voissa, kunnes ne ovat rapeita.
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku