Maksalaatikko on legendaarinen, rakastettu ja myös vihattu ruoka, joka on edelleen Suomen ostetuin valmisruoka-ateria. Torstaina 10.10. vietetään jo kolmatta kertaa kansallista maksalaatikkopäivää.
Saarioisten maksalaatikko täyttää tänä vuonna jo 62 vuotta ja sen kunniaksi torstaina 10.10. vietetään kolmatta kertaa maksalaatikkopäivää.
Maksalaatikkoa myydään vuosittain Suomessa järjettömät määrät, jopa 9 miljoonaa rasiaa.
Saarioinen selvitti, miten maksalaatikkoa nykypäivän syödään Suomessa. Kyselytutkimukseen osallistui 1000 suomalaista:
- Neljä viidestä (81 %) suomalaisesta kertoo syövänsä maksalaatikkoa.
- Suurimmat maksalaatikkofanit löytyvät miesten joukosta: liki puolet (44 %) kyselyyn vastanneista miehistä syö maksalaatikkoa kerran tai useampia kertoja kuukaudessa. Yhtä usein maksalaatikkoa kyselyyn vastanneista naisista syö vain reilu neljännes (26 %).
- Rakkaus maksalaatikkoa kohtaan ei ole ikäsidonnaista: tulosten mukaan maksalaatikkoa syödään liki samaan tapaan kaikissa ikäryhmissä (18–75-vuotiaat).
- Maantieteellisesti tarkasteltuna kovimmat maksalaatikon ystävät asuvat Pohjois- ja Länsi-Suomessa, joissa 83 % vastanneista syö maksalaatikkoa. Vähiten maksalaatikkoa kyselyn mukaan syödään Helsingissä ja Uudellamaalla (76 %).
- Maksalaatikon lisukkeista yksi on ylitse muiden: 60 % vastaajista kertoi nauttivansa maksalaatikkonsa puolukkahillon kera.
- Yli puolet (53 %) kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että maksalaatikko kuuluu joulupöytään.
Monen perheenäidin pelastus
Laatikoiden tarina alkaa vuodesta 1957, jolloin Saarioisten tilalla Sahalahdessa syntyi radikaali ajatus: ryhdyttiin valmistamaan tuoretta, valmista ruokaa, joka myytäisiin kotiin vietävissä pakkauksissa.
– Saarioinen osallistui osaltaan Suomen jälleenrakennustalkoisiin – valmistimme ilta-aterian valmiiksi työstä kotiin palaaville perheenäideille. Tuore valmisruoka oli monen kiireisen äidin ja perheen pelastus jo tuolloin, kertoi Saarioisten markkinointi- ja viestintäjohtaja Tia Yrjölä vuonna 2017 maksalaatikon viettäessä 60-vuotisjuhlavuottaan.
Aluksi laatikoita myytiin suoraan pakettiautosta ja vain joitakin kymmeniä rasioita päivässä. Nykyään maksalaatikkoa myydään lähes 9 miljoonaa rasiaa vuodessa.
Talousopettaja Mertta Järvi keksi reseptin
Alkuperäisen maksalaatikkoreseptin takana oli Saarioisilla työskennellyt talousopettaja Mertta Järvi. Tuotteen resepti on pysynyt miltei muuttumattomana alusta asti. Riisiä ja maksaa maustavat valkopippuri ja suola.
– Laatikoita paistetaan noin tunti Sahalahden 30-metrisessä uunissa. Paistamisen jälkeen tuote jäähdytetään nopeasti, mikä takaa säilyvyyden. Mitään säilöntäaineita ei siis tarvita, Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka kertoo.
Lähde: Saarioinen
LUE MYÖS: Suomalaisesta kulttileivästä tuli jättihitti – mullisti markkinat ja kaupat myyvät jatkuvasti ei-oota: "Emme ole koskaan saaneet yhtä paljon positiivista palautetta mistään"
***
Näin valmistuu Suomen suosituin leipä:
1:05