Nostalginen leivänpäällinen teki paluun: "Muutama vuosi sitten ihan tosi junttia"

maksamakkara leivät
Lantmännen Unibake selvitti suomalaisten leivänpäällissuosikkeja. Kuvassa Liemessä-bloggaaja Jenni Häyrisen loihtimia leipäsiä suosituilla täytteillä. Lantmännen Unibake

Nostalgia kiinnostaa nyt myös leivänpäällisissä.

Lantmännen Unibaken tilaamassa tuoreessa kyselytutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten leivänkulutustottumuksia. Samalla selvitettiin myös, millaiset leivänpäälliset ovat kansan suosiossa. 

Yleensä leipää nautitaan välipalana tai aamiaisella, ja sen päälle laitetaan mieluiten margariinia, arkijuustoa, kinkkuleikkelettä, kurkkua ja tomaattia. Kyselytutkimuksessa leivänpäällisissä korostuivat kuitenkin myös todella nostalgiset tuotteet: maksamakkara ja lauantaimakkara. 

Leipää syövistä suomalaisista 84 prosenttia kertoo ostavansa leipää vähintään kerran viikossa, mutta ostoissa painottuu vahvasti tuoreleipä. Reilu kolmannes kyselyyn vastanneista kertoi ostavansa uunituoretta paistopisteleipää kotiinsa vähintään kerran viikossa

– Verrattuna kaikkien ruokahetkien keskiarvoon, korostuneimmin "tavallisen" välipalan yhteydessä leivän päällä syödään maksamakkaraa ja lauantaimakkaraa, tutkimustuloksissa todetaan.

Nostalgia nousee myös leivänpäällisissä

Lantmännen Unibaken keittiömestari Marko Hirvosen mukaan nostalgiset leivänpäälliset ja vanhat klassikot ovat tehneet toden teolla paluun. 

– Muutama vuosi sitten maksamakkaran syöminen oli ihan tosi junttia, mutta nyt seksikästä, Hirvonen tiivisti mediatilaisuudessa.

Keittiömestarin mukaan huoltoasemilla ja kahviloissa törmää nyt yhä useammin voileipiin, joissa täytteenä on nimenomaan maksamakkaraa.

MTV Uutisissa perehdyttiin maksamakkaraan ja sen suosioon keväällä 2024. Vierailimme tuolloin myös maksamakkaratehtaalla tutustumassa tuotteen valmistukseen.

Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin myös hieman erikoisempia leivänpäällisyhdistelmiä. Kävi ilmi, että osa suomalaisista laittaa maksamakkaraleivälleen myös suolakurkkua, sulatejuustoa, hilloa, omenaa tai jopa avokadoa.

Lantmännen Unibaken tilaaman tutkimuksen data kerättiin Bilendi Oy:n kuluttajapaneelissa 23.8.– 29.8.2024. Tutkimukseen osallistui 1000 ihmistä ja se oli kansallisesti edustava. 

Katso myös video: Tiesitkö? Näin maksamakkaraa oikeasti kuuluisi ottaa pötköstä

Tiesitkö? Näin maksamakkaraa oikeasti kuuluisi ottaa pötköstä 0:59
Katso videolta helppo kikka!

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!