Nostalginen leivänpäällinen teki paluun: "Muutama vuosi sitten ihan tosi junttia"
Nostalgia kiinnostaa nyt myös leivänpäällisissä.
Lantmännen Unibaken tilaamassa tuoreessa kyselytutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten leivänkulutustottumuksia. Samalla selvitettiin myös, millaiset leivänpäälliset ovat kansan suosiossa.
Yleensä leipää nautitaan välipalana tai aamiaisella, ja sen päälle laitetaan mieluiten margariinia, arkijuustoa, kinkkuleikkelettä, kurkkua ja tomaattia. Kyselytutkimuksessa leivänpäällisissä korostuivat kuitenkin myös todella nostalgiset tuotteet: maksamakkara ja lauantaimakkara.
Leipää syövistä suomalaisista 84 prosenttia kertoo ostavansa leipää vähintään kerran viikossa, mutta ostoissa painottuu vahvasti tuoreleipä. Reilu kolmannes kyselyyn vastanneista kertoi ostavansa uunituoretta paistopisteleipää kotiinsa vähintään kerran viikossa
– Verrattuna kaikkien ruokahetkien keskiarvoon, korostuneimmin "tavallisen" välipalan yhteydessä leivän päällä syödään maksamakkaraa ja lauantaimakkaraa, tutkimustuloksissa todetaan.
Nostalgia nousee myös leivänpäällisissä
Lantmännen Unibaken keittiömestari Marko Hirvosen mukaan nostalgiset leivänpäälliset ja vanhat klassikot ovat tehneet toden teolla paluun.
– Muutama vuosi sitten maksamakkaran syöminen oli ihan tosi junttia, mutta nyt seksikästä, Hirvonen tiivisti mediatilaisuudessa.
Keittiömestarin mukaan huoltoasemilla ja kahviloissa törmää nyt yhä useammin voileipiin, joissa täytteenä on nimenomaan maksamakkaraa.
MTV Uutisissa perehdyttiin maksamakkaraan ja sen suosioon keväällä 2024. Vierailimme tuolloin myös maksamakkaratehtaalla tutustumassa tuotteen valmistukseen.
Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin myös hieman erikoisempia leivänpäällisyhdistelmiä. Kävi ilmi, että osa suomalaisista laittaa maksamakkaraleivälleen myös suolakurkkua, sulatejuustoa, hilloa, omenaa tai jopa avokadoa.
Lantmännen Unibaken tilaaman tutkimuksen data kerättiin Bilendi Oy:n kuluttajapaneelissa 23.8.– 29.8.2024. Tutkimukseen osallistui 1000 ihmistä ja se oli kansallisesti edustava.
Katso myös video: Tiesitkö? Näin maksamakkaraa oikeasti kuuluisi ottaa pötköstä
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa