Suklaamunista on tullut keskeinen osa pääsiäisen viettoa, mutta oletko ikinä pohtinut, mistä perinne on syntynyt?
Pääsiäismunien perinne on levinnyt Länsi-Eurooppaan kristinuskon myötä, mutta traditiolla on pakanalliset juuret. Brittiläisen Cadburyn konditorian mukaan kananmuna symboloi hedelmällisyyttä, jälleensyntymistä sekä uutta elämää, joten se valjastettiin olemaan vertauskuvana myös Jeesuksen kuolleista nousemiselle.
Lue myös: Onko tässä haastaja perinteiselle suklaamunalle: Briteissä myydään täysin juustosta valmistettua pääsiäismunaa
Alun perin lahjaksi annettiin vain värikkäästi koristeltuja kanan tai ankan munia ja suklaa astui kuvioihin vasta 1600- ja 1700-luvuilla. Tällöin lahjaksi saatettiin antaa munan muotoisia leluja, joista osa oltiin täytetty suklaalla.
Maitosuklaa teki pääsiäismunistakin suosittuja
Suklaisia pääsiäismunia alettiin tekemään Ranskassa ja Saksassa 1800-luvun alussa, mutta ennen kuin muottitekniikka massatuotetuille pääsiäismunille kehittyi, munat eivät olleet suinkaan onttoja, vaan täyttä suklaata.
Onttojen suklaamunien tuotanto oli hyvin hidasta, sillä tekniikkana oli sivellä suklaata muotin reunoille – yksi kerrallaan.
Cadburyn ensimmäiset suklaamunat tehtiin tummasta suklaasta, jonka täytteenä oli sokeroituja manteleja. Suklaisten pääsiäismunien suosio nousi kuitenkin ilmeisesti vasta maitosuklaan tultua markkinoille vuonna 1905.