Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Miksi rengasfirma jakaa Michelin-tähtiä ravintoloille?

Michelin Michelin-opas
"Michelin-ukko" vartioi vanhoja Michelin-oppaita matkamuistokaupassa Ranskassa. Shutterstock
Julkaistu 12.06.2023 13:20

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Michelin-tähtiä pidetään yleisesti ravintola-alan arvokkaimpana tunnustuksena. Miten tunnettu rengasfirma päätyi alun perin jakamaan tähtiä?

Pohjoismaiden ravintoloiden, eli Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin, Michelin-tähdet vuodelle 2023 julkaistaan maanantaina 12.6. Michelin-tähtigaala järjestetään ensimmäistä kertaa ikinä Suomessa ja historiallista ruokatapahtumaa isännöi Turku.

MTV Uutiset Michelin-gaalassa 12.6.

MTV Uutiset on mukana tähtihumussa ja seuraa Michelin-gaalaa paikan päällä tapahtumakeskus Logomossa, Turussa 12.6. MTV Uutiset Livestä näet tunnelmat tapahtumapaikalta ennen kello 18 alkavaa gaalaa ja heti tähtien jaon jälkeen.

Valtaosa ihmisistä on varmasti kuullut näistä mystisistä tähdistä, joita poikkeuksellisen erinomaisille ravintoloille vuosittain jaetaan. Mutta miksi tähtiä oikeastaan jakaa Michelin, joka on tunnettu lähinnä rengasyrityksenä?

Lue myös: Turussa tapahtuu nyt jotain ennennäkemätöntä – Michelin-tähtiä ropisee: "Olemme ihan liekeissä"

Punainen opas kasvattamaan autojen ja renkaiden myyntiä

Kaikki alkoi pienessä Clermont-Ferrandin kaupungissa Ranskassa vuonna 1889, kun veljekset Andre ja Edouar Michelin perustivat maailmankuuluksi kasvaneen rengasyrityksensä. Maassa oli tuolloin alle 3000 autoa, mutta veljeksillä oli visio autoteollisuuden kehittymisestä.

Michelin-tähtien kriteerit:

3 tähteä: Ravintola on itsessään matkan arvoinen
2 tähteä: Ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka
1 tähti: Ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä

Vuodesta 1955 Michelin-oppaat ovat nostaneet myös hinta-laatusuhteeltaan hyviä ravintoloita. Nämä ravintolat ovat saaneet oppaalta Bib Gourmand -arvonimen.

Kasvattaakseen sekä autojen että renkaiden myyntiä Michelin-veljekset alkoivat tuottaa pientä punaista opasta, joka sisälsi hyödyllistä infoa matkailijoille. Mukana oli karttoja, vinkkejä renkaiden vaihtoon sekä muun muassa tankkaustärppejä.  

Muutaman vuosikymmenen ajan info jaettiin ilmaiseksi. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Andre Michelin huomasi eräässä rengasliikkeessä oppaita käytettävän vain työpöydän korokkeena. Vuonna 1920 julkaistiinkin uudistettu Michelin-opas, joka oli nyt maksullinen – Andre Michelinin mukaan "ihminen todella kunnioittaa vain sellaista asiaa, josta maksaa". Uudistetussa oppaassa oli mukana ensi kertaa hotelli- ja ravintolavinkkejä.

Lue myös: Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2022: Ensimmäinen tähtiravintola Helsingin ulkopuolelle!

Ensimmäiset Michelin-tarkastajat 1920-luvulla

Kun veljekset huomasivat, että oppaan ravintolasuosituksia todella noudatettiin, he rekrytoivat tiimin "mysteerisyöjiä", eli nykypäivän Michelin-tarkastajia, jotka vierailivat ja arvioivat ravintoloita nimettöminä.

Vuonna 1926 jaettiin ensimmäiset Michelin-tähdet. Silloin ravintolan oli mahdollista saada vain yksi tähti. Viisi vuotta myöhemmin tähtiluokkia oli jo kolme, ja vuonna 1936 julkaistiin ensimmäistä kertaa kriteerit tähtien saavuttamiselle 

Nykypäivänä Michelin-oppaissa arvioidaan yli 40 000 ravintolaa kolmella eri mantereella. Michelin-veljesten tavoite tehdä ajamisesta ja turismista unohtumaton ja kaikkien saatavilla oleva seikkailu on edelleen oppaan perusta.

Lue myös: Kun turkulaisravintola sai Michelin-tähden, alkoi uudenlainen jännittäminen: "Emme tiedä, kuka hän on"

Katso myös video: Miten ravintola saa säilytettyä saavuttamansa Michelin-tähden?

8:31img

Ravintola Kaskiksen Christina Haukka kertoo Michelin-tähden saavuttamisesta ja säilyttämisestä. Videolla haastateltavana myös Michelin-projektipäällikkö Heli Nieminen Turun kaupungilta.

Lähde: Guide Michelin

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat