Miksi tämä hittiruoka katosi kokonaan kouluruokalistoilta?

Maksalaatikko
Onko klassinen maksalaatikko sinun suosikkisi? Shutterstock

Lokakuun 10. päivä vietetään perinteistä maksalaatikkopäivää. Ruokalaji on edelleen hitti valmisruokahyllyissä, mutta kouluruokaloissa sitä harvemmin enää tarjotaan.

Lokakuun 10. päivä tunnetaan parhaiten Aleksis Kiven sekä suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Päivämäärän on kuitenkin napannut omaan käyttöönsä myös elintarvikevalmistaja Saarioinen, ja kansallista maksalaatikkopäivää juhlistetaan nyt jo kahdeksatta kertaa.

Suosituin valmisruoka

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu maksalaatikon olevan edelleen Suomen suosituin valmisruoka. Sitä myydään vuosittain yli 9 miljoonaa rasiaa. Saarioisten tehtaalla maksalaatikkoa on valmistettu vuodesta 1957 lähtien.

Saarioisten mukaan ylivoimaisesti suosituin lisuke maksalaatikolle on puolukkahillo. Sen käyttö korostuu erityisesti iäkkäämpien kuluttajien kohderyhmässä. 18–34-vuotiaat saattavat sen sijaan nauttia maksalaatikkonsa jopa ketsupin tai raejuuston kera. 

Rusinallinen maksalaatikko on koko väestön keskuudessa hieman rusinatonta suositumpi.

Einessuosikki katosi kouluruokalistoilta

Maksutonta kouluruokaa on tarjottu Suomessa jo 76 vuoden ajan. Vaikka maksalaatikko onkin valmisruokana edelleen todella suosittua, harvassa ovat ne koulut, joiden ruokalistoilta tämä klassikko edelleen löytyy. 

Unilever Food Solutionsin teettämässä kansallisessa kouluruokakyselyssä selvitettiin vuonna 2022 kaikkien aikojen kouluruokasuosikit ja -inhokit.

Ikävimmät kouluruokamuistot liittyvät kyselyn perusteella tillilihaan. Veriohukaiset, jauhemaksapihvit, maksalaatikko, kaalikeitto ja kaaliraaste eivät nekään ole vuosien aikana kuuluneet koululaisten suosikkeihin.

Jotta turhaa hävikkiä ei tulisi, monet kouluruokaklassikot ovatkin poistuneet kokonaan ruokalistoilta. Tämän vuoksi maksalaatikkoakin on enää harvoissa paikoissa tarjolla.

Sen sijaan erilaisten kasvisruokien määrää on viime vuosina pyritty lisäämään listoilla, vaihtelevalla menestyksellä. Yle uutisoi keväällä 2024, että myös monia kasvisruokia on jouduttu poistamaan eri kuntien kouluruokalistoilta, koska ne eivät maistuneet oppilaille.

Katso myös: Näin maksalaatikkoa valmistetaan tehtaalla

Miten luku 21 liittyy maksalaatikkoon? Faktat suomalaisten suosikkieineksestä 1:07
Vierailimme maksalaatikkotehtaalla vuonna 2022.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!