Lokakuun 10. päivä vietetään kansallista maksalaatikkopäivää jo kuudennen kerran. Koostimme yhteen mielenkiintoisia faktoja suomalaisten suosikkieineksestä.
Maksalaatikko on suomalaisille tuttu ruoka, joka jakaa taatusti mielipiteet. Monille maksalaatikko on tullut tutuksi lapsuuden kouluruokana sekä eineshyllyn vakiovalintana.
Lokakuun 10. päivä tunnetaan parhaiten Aleksis Kiven sekä suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Päivämäärän on kuitenkin napannut omaan käyttöönsä myös elintarvikevalmistaja Saarioinen, ja kansallista maksalaatikkopäivää juhlistetaan nyt jo kuudetta kertaa.
Lue myös: Tämä on kaikkien aikojen vihatuin kouluruoka: "Päätyi ilmeisesti inhokiksi pelkästään väärän valmistustavan vuoksi"
Maksalaatikon valmistusprosessi on välillä mystinen
MTV Uutiset vieraili syksyllä Saarioisten tehtaalla tutustumassa suosikkivalmisruoan tuotantoon. Vaikka maksalaatikko valmistuu yksinkertaisista aineista, ei sen valmistusprosessi suinkaan ole niin yksinkertainen.
– Käytämme paljon aikaa sen valmistukseen. Testaamme riisisatoja ja maistelemme rusinoiden makua. Se on aika mystistäkin välillä ja vaatii paljon työtä, tehtaalta kerrottiin MTV Uutisille.
Koska esimerkiksi riisisato on joka vuosi hieman erilainen ja raaka-aineiden maku voi vaihdella, on taitolaji saada klassikkoruoka maistumaan aina samalta suomalaisten suuhun.