Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

MTK ja S-ryhmä selvittivät sekasyöjien ruokakassien ravintosisältöä sekä hiilipäästöjä

_DSC8082
S-ryhmä ja MTK selvittivät eri kotitalousryhmien ruokakassien ilmastovaikutuksia suhteessa ravintosisältöön.S-ryhmä
Julkaistu 09.02.2022 14:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomessa on nyt selvitetty sekasyöjien ruokakassien ilmastovaikutuksia suhteessa ravitsemukseen. 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK sekä S-ryhmä tilasivat ympäristölaskentaan erikoistuneelta Envitecpolis Oy:lta selvityksen suomalaisten sekasyöjien ruokakassien ravintosisällöstä sekä hiilipäästöistä. 

1000_220207_MTK_ravintoainetiheysindeksi_2022_FINAL_4

Hiilipäästöt suhteessa ravintoaineiden saantiin vertailun ruokakasseissa. Kuva: MTK

MTK kertoo tiedotteessaan, että eniten päästöjä suhteessa ravintoaineiden saantiin syntyi lapsiperheillä ja iäkkäillä. Selvityksen tehnyt laillistettu ravitsemusterapeutti ja Envitecpolisin hiililaskennan johtava asiantuntija Senja Arffman sanoo, että ravitsemusta ja ruoan hiilipäästöjä tulisi tarkastella enemmän yhdessä.

Vertailussa muodostettiin neljä esimerkinomaista ruokakassia, jotka edustivat erilaisia kotitalousryhmiä. Kaikki ruokakassit olivat sekasyöjien ruokakasseja:

1. 34-vuotias isossa kaupungissa asuva sinkku tai pariskunta
2. Lapsiperheellisten ruokakassi koko Suomen alueelta
3. 35–64-vuotiaiden taajama-alueella asuva pientalous
4. Maaseudulla asuva yli 64-vuotiaiden pientalous

Lisäksi yksi kasseista laadittiin suomalaisten ravitsemussuositusten pohjalta suositeltavia ruokavalintoja käyttäen. Kassi muodostettiin sekaruokavalion mukaan. Kaikkien ruokakassien sisältö määräytyi S-ryhmän ostodatan perusteella kotitalousryhmien suosimista tuotteista. 

–  Mitä monipuolisemmin ruokakassissa on elintarvikkeita, sitä paremmin saa erilaisia ravintoaineita ja sitä vähemmän ostoksissa korostuvat yksittäisen tuotteen hiilipäästöt, Arffman kertoo tiedotteessa.

On huomiotava, että vertailussa oli mukana ainoastaan sekasyöjien ruokakasseja. Vertailu ei antanut tietoa siitä, millainen ravintosisältö ja millaiset hiilipäästöt olisivat esimerkiksi kasvissyöjän tai vegaanin ruokakassissa.

Ruokakassien sisältöä vertailtiin

Selvityksessä laskettiin esimerkinomaisille ruokakasseille ravintoaineiden määrät, hiilipäästöt sekä nämä molemmat huomioiva vertailuluku eli CO2-ravintoainetiheysindeksi. 

Vertailussa parhaiten pärjäsi ravitsemussuositusten mukainen sekasyöjän ruokakassi. Ruokakassissa oli monipuolisesti ravintoaineita ja vähemmän hiilipäästöjä. MTK:n mukaan kyseisen kassin ostoslista oli monipuolisin ja sisälsi kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyvätuotteita ja erilaisia proteiininlähteitä. Mukaan mahtui myös herkuttelutuotteita. 

Alle 34-vuotiaiden kaupunkilaisten ostojen pohjata tehdyn kassin CO2-ravintoainetiheysindeksi ylti melkein tasoihin suositusten mukaisten kassin kanssa.

Eläinperäiset proteiininlähteet nostavat lapsiperheiden ja iäkkäiden hiilipäästöjä

Sen sijaan iäkkäiden sekä lapsiperheiden ruokakasseista paljastui ravitsemuksellisia puutteita sekä hiilipäästöjä nostavia seikkoja.

Iäkkäiden kassissa korostuivat ravitsemuksellisesti hyvät ja hiilipäästöiltään pihit tuotteet, kuten juurekset, peruna ja kala. Ruokakassissa oli sen sijaan vähemmän ja yksipuolisemmin kasviksia ja hedelmiä. Myös eläinperäisten proteiininlähteiden osuus oli kassissa merkittävä.

1000_220207_MTK_ravintoainetiheysindeksi_2022_FINAL_3

Ruokakassien hiilipäästöt. Kuva: MTK

MTK:n mukaan lapsiperheiden ruokakassissa korostuvat maitotaloustuotteet ja eläinperäiset proteiininlähteet, mikä nostaa ravintoaineiden saantia, mutta samalla myös hiilipäästöjen osuutta. Viljojen, kasvisten, hedelmien ja marjojen osuus oli tässä ruokakassissa puolestaan yksipuolisempi.

Selvityksen tuloksia voi tarkastella tarkemmin MTK:n sivuilta

Lähde: MTK

MTV Uutiset kertoi sekä tv:ssä että verkossa MTK:n ja S-ryhmän teettämästä ruokakassien hintavertailusta.

Alkuperäisessä netin uutisessa mtvuutiset.fi:ssä oli epätarkkuuksia, jotka on korjattu asianmukaisesti verkkojuttuun.

Tv:ssä Seitsemän uutisten uutistikkerissä sekä Kymmenen uutisissa esitetystä sähkeuutisesta oli omiaan syntymään käsitys, että vertailussa olisivat olleet sekasyöjien ja kasvissyöjien ostoskassit ja että tässä vertailussa sekasyöjän ostoskassin ilmastopäästöt olisivat olleet pienimmät.

Tämä virhe oikaistaan torstain tv-uutisissa.

Katso myös video: Norjalainen Oda yrittää mullistaa suomalaista ruokakauppaa

8:33img

Otsikkoa ja artikkelia muokattu 10.2.2022 klo 10.26: Muokattu pois otsikosta ja väliotsikosta sekasyöjän ruokakassi, sillä kaikki vertailun ruokakassit olivat sekasyöjien ruokakasseja. Artikkelissa on nyt myös korostettu sitä, että vertailussa ei ollut mukana kasvissyöjien tai vegaanien ruokakasseja ollenkaan. Lisätty myös toimituksen kommentti uutisesta artikkelin alle. 

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa