Michelin Nordic Guide 2017 -hotelli- ja ravintolaopas julkaistiin keskiviikkona Tukholmassa.
Pohjoismaiset ravintolat tähdittävä Michelin Nordic Guide 2017-hotelli ja ravintolaopas julkaistiin tänään Tukholmassa.
Lehdistötilaisuudessa paljastettiin ensin uudet yhden, kahden ja kolmen Michelin-tähden ravintolat Pohjoismaissa.
Suomen osalta tilanne edelliseen vuoteen nähden on muuttumaton: Helsingissä on neljä yhden tähden ravintolaa: Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo - ja niin ikään neljä Bib Gourmand -ravintolaa: Boulevard Social, Emo, Farang ja Gaijin.
– Nyt kolmatta kertaa julkaistavan Michelinin Pohjoismaiden hotelli- ja ravintolaoppaan valikoima on maantieteellisesti entistä laajempi. Erityisen iloisia olemme siitä, että tällä kertaa olemme saaneet mukaan myös Islannin ja Färsaaret, sanoo Michael Ellis, Guide Michelinin kansainvälinen johtaja.
– Ravintolatarkastajamme tutkivat innostuneina uusien kohteiden ravintolatarjontaa ja ilahtuivat löytämästään: illallisravintola Dill palkittiin ensimmäisenä islantilaisena ravintolana yhdellä Michelin-tähdellä, ja Tanskan Färsaarilla sijaitseva KOKS samoin yhdellä tähdellä.
Suomen Michelin-ravintolat 2017
Kolme tähteä *** :
Ei uusia tähtiravintoloita Suomeen.
Kaksi tähteä ** :
Ei uusia tähtiravintoloita Suomeen.
Yksi tähti * :
Ei uusia tähtiravintoloita Suomeen.
Helsingissä on edelleen neljä yhden tähden ravintolaa: Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo.
Bib Gourmand:
Ei uusia Bib Gourmand -ravintoloita Suomeen. Merkinnät säilyttivät helsinkiläisravintolat Boulevard Social, Emo, Farang ja Gaijin.
Uudet tähdet muissa Pohjoismaissa:
Kolme tähteä *** :
Ei uusia tähtiravintoloita.
Kaksi tähteä ** :
Henne Kirkeby Kro (Henne, Tanska)
Vollmers (Malmö, Ruotsi)
Yksi tähti * :
Sabi Omakase (Stavanger, Norja)
Sture (Malmö, Ruotsi)
108 (Kööpenhamina, Tanska)
Domestic (Århus, Tanska)
Ti Trin Ned (Fredericia, Tanska)
Slotskokkenet (Hoerve, Tanska)
Koks (Färsaaret, Tanska)
Dill (Reykjavik, Islanti)
Imouto (Tukholma, Ruotsi)
Näin tulkitset ravintoloiden tähditystä:
Ensimmäinen Guide Michelin julkaistiin Ranskassa vuonna 1900, ja sitä jaettiin ilmaiseksi tuolloin jokaiselle auton ostajalle. Nykyään Guide Michelin on tunnettu instituutio, jonka hotelli- ja ravintolaoppaat kattavat lähes koko maailman Japanista ja Kiinasta Pohjois-Amerikkaan.
Tähtiluokitus otettiin käyttöön oppaissa 1930-luvulla. Tähtiä voi olla yhdestä kolmeen, ja kaikkia tähtiravintoloita voi luonnehtia gourmet-ravintoloiksi.
*** Kolme tähteä annetaan ravintolalle, jonka keittiön antimien arvioidaan olevan sinällään matkan arvoisia.
** Kaksi tähteä merkitsee, että jos olet matkalla lähipaikkakunnilla, kannattaa tehdä mutka kyseisen ravintolan kautta.
* Yksi tähti kertoo, että ravintola on poikkeuksellisen hyvä kategoriassaan.
Bib Gourmand -merkintä merkitsee, että ravintolassa saa erinomaista ruokaa kohtuulliseen hintaan.