MTV testasi Linnan juhlien julki vuotaneen boolireseptin – baarimestari Mikael äimän käkenä: "Muutaman lasin kun ottaa, niin kannat kattoon"
Perinteisiä Linnan juhlia ei poikkeusvuonna 2020 järjestetä, mutta juhlatunnelmaan voi päästä kotisohvallakin. Testasimme legendaarisen ja alkuperäisen Linnan juhlien boolin, jonka resepti tiettävästi vuoti julkisuuteen vuonna 1975.
Videolta voit katsoa, miten valmistuu modernisoitu versio juhlajuomasta – ja kokeilla sitä itsekin kotona.
Linnan juhlien legendaarisella boolilla on pitkä historia ja sen juuret ulottuvat 1940-luvulle saakka. Gastronomisen seuran pääsihteeri Erik Haack suunnitteli booliohjeen yhdessä Alli Paasikiven kanssa vuonna 1948. Eri lähteiden mukaan alkuperäistä booliohjetta jouduttiin kuitenkin hieman panemaan uuteen uskoon, kun se vuosi julkisuuteen ruokalehti Kasarissa vuonna 1975.
Linnan juhlien boolin alkuperäinen resepti
Linnan juhlien booli on raikas ja kupliva juoma, jonka alkolipitoisuus on noin 12 prosenttia. Tällainen alkuperäinen ohje 10–15 hengelle oli Kasari-lehden mukaan:
1 ½ pulloa Jugoslovanski Rizlingiä, numero 497
½ pulloa Bordeax Biancia, numero 466
2 dl White Portia, numero 277
1 pullo Pöytäviinaa
2 tippaa sitruunankuoriuutetta
1 pullo kuivaa Elyséetä, numero 851
3 pulloa Grape-virvoitusjuomaa
Booli valmistetaan Linnan juhlia varten siten, että sen pohja sekoitetaan valmiiksi Alkossa. Juomapohjaan lisätään sitten juhlapaikalla kuplivat ainekset juuri ennen tarjoilua. Nykypäivänä booli ei enää ole niin suosittua juhlissa kuin menneinä vuosikymmeninä, mutta juoma kuuluu silti tärkeänä osana juhlavastaanoton perinteisiin.
Testaa itse kotona: Modernisoitu versio alkuperäisestä reseptistä todella yllättää
Pyysimme Altia Akatemian baarimestari Mikael Karttusta loihtimaan Linnan juhlien alkuperäiseen boolireseptiin pohjautuvan juhlajuoman. Aivan alkuperäisillä tuotteilla boolia ei ole tänä päivänä pysty tekemään, sillä osa niistä on jo poistunut Alkon valikoimista tai markkinoilta kokonaan. Niinpä esimerkiksi Jugoslovanski Rizling -valkoviinin sijaista booliin upposi nykypäivän suosikkirieslingiä ja Pöytäviina korvattiin Koskenkorvalla.
Lopputulos yllätti baarimestarin itsensäkin: hän kun ei osannut odottaa, että aineksilla saisi oikeasti näin hyvän boolin aikaiseksi. Myös makuraati yllättyi positiivisesti. Booli oli yllättävän maukasta ja niin sanotusti "helposti juotavaa", eli suorastaan vaarallisen hyvää. Tuoksu ja maku toi mieleen lonkeron.
– Muutaman lasin kun ottaa, niin kannat kattoon, baarimestari Mikael Karttunen veisteli.
Katso videolta, miten moderni versio Linnan juhlien boolista valmistuu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"