Puhelinkakun resepti saattaa tulla vastaan vanhempia keittokirjoja läpi selatessa. Oletko sinä testannut helppoa klassikkoherkkua?
Videolla: Oletko jo testannut Pirjo Nuotion taatelikakkua?
Erilaiset kuivakakut ovat varmasti kaikille tuttuja, mutta oletko kuullut puhelinkakusta? Puhelinkakku on esiintynyt ensimmäisen kerran reseptikirjoissa jo 1900-luvun alussa.
Puhelinkakun nimen alkuperästä kerrotaan kahdenlaista versiota. Ensimmäisen mukaan sentraalisantrat, eli puhelinkeskuksissa työskennelleet naispuoleiset puhelunvälittäjät, olisivat nautiskelleet puhelinkakkua tauoillaan, ja kakku olisi saanut nimensä siitä. Toisen arvion mukaan nimi viittaa kakun nopeaan valmistumiseen: herkku ehtii valmistua yhden puhelinsoiton aikana. Tarina ei tosin kerro, kuinka pitkä puhelu on kyseessä.
Niin tai näin, sitruunainen kakku on takuumaistuva kuivakakku, jota kannattaa kokeilla.
Puhelinkakku
2 munaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa
½ tl soodaa
1 sitruunan kuoriraaste
2 ½dl karkeita vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
Vatkaa puolet sokerista ja munat vaahdoksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon sooda.
Sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon vatkattu kerma, loput sokerista, raastettu sitruunankuori ja jauhot.
Kaada taikinaseos voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
LUE MYÖS: Pirjo Nuotio paljastaa täydellisen taatelikakun reseptin – ja siihen liittyy legendaarinen tarina: "Kerron sen piruuttani"
Resepti: Satokangas.fi (vuoden 1964 Kotiruoka-kirja)