Vanhanajan pitkä putkimakaroni on tullut monelle tutuksi mummolassa. Putkimakaronista tehtiin muun muassa perinteistä, lihatonta makaronilaatikkoa.
Pitkistä putkimakaroneista tehtävä vanhanajan makaronilaatikko on monelle tuttu ruoka mummolasta. Tiesitkö, että tämä klassikkoherkku kuuluu myös monen suomalaisen joulupöytään.
VINKKI: Pätki putkia erimittaisiksi paloiksi tai keitä pitkinä putkina painaen veden alle (kuten spagettia).
Perinteisessä makaronilaatikossa ei käytetä lainkaan jauhelihaa. Mausteetkin ovat vanhanajan yksinkertaiset: suolaa, sokeria ja valkopippuria.
Testaa sinäkin ihanan kotoisa klassikkoresepti!
Vanhanajan makaronilaatikko
noin 4:lle
250 g putkimakaronia
1 iso sipuli
50–150 g juustoraastetta (esim. Emmental)
2 munaa
8 dl (laktoositonta) maitoa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
⅓ tl valkopippuria
Pätki putket lyhyiksi pätkiksi käsin taitellen. Keitä niitä pakkauksen ohjeen mukaan. Voit keittää putket myös pätkimättä. Kuullota sillä aikaa sipuli pannulla.
Kaada putket ja sipulit voideltuun uunivuokaan, lisää sekaan haluamasi määrä paistonkestävää juustoraastetta. Sekoita munat, maito sekä mausteet, kaada vuokaan. Jos käytät laktoositonta maitoa, sokerin lisäystä ei tarvita.
Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla tunnin ajan.
Resepti ja kuva: Myllyn Paras
***