Näin hurjasti laivojen juomakulttuuri on muuttunut Suomessa: "Ihmiset ovat valmiita maksamaan"
Yhä useampi matkustaja lähtee laivalle laadun, ei määrän perässä. Tämä näkyy myös myynnissä.
Kun puhutaan laivamatkustamisesta, monelle tulee ensimmäisenä mieleen viinanhuuruiset yöt ja pitkäksi venyneet illat, mutta nykyisin on toisin. Tallink Duty Free Beverage Managerin Nele Nedaškovskajan mukaan alkoholin myynti laskee laivoilla koko ajan. Viime vuonna cocktailien kulutus laski peräti kolmekymmentä prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että matkustajat eivät enää käyttäisi laivan baarin palveluja, vaan siitä, että ihmiset keskittyvät nykyisin määrän sijasta laatuun.
– Ihmiset ovat valmiita maksamaan 12 euroa hyvästä juomasta. Juomavalikoimaa onkin kehitetty, ja kehitetään edelleen vastaamaan paremmin asiakkaiden vaatimuksia. Ei tarjoilla juomia vain "on the rocks", vaan tarjotaan jotain nautittavaa ja ikimuistoista, Nedaškovskaja kertoo.
Nedaškovskaja ennustaa viskistä seuraavaa matkustajien juomasuosikkia.
Sommelier kiittää televisio-ohjelmia
Muutoksen juomakulttuurissa on huomannut myös Tallink Siljan palveluksessa työskentelevä sommelier Erkki Rintala, jonka mukaan laivojen juomakulttuuri on kehittynyt 1990-luvun lopulta huomattavasti.
– Alkuaikoina viinibaarissa ja fine dining -puolella oli tietty asiakaskunta. Voidaankin sanoa, että se oli vain eliitin harrastus, Rintala toteaa.
Vuosisadan vaihteessa asiat saivat kuitenkin uuden käänteen, kun ruoanlaitto-ohjelmat alkoivat yleistyä niin Suomen kuin Ruotsinkin televisioissa. Ruoka- ja viinitietouden lisäännyttyä myös viini tuli pikkuhiljaa osaksi pohjoismaalaista kulttuuria.
– Se on osa elämää, ja viiniä juodaan silloinkin, kun laitetaan ruokaa kotona. Vielä kaksikymmentä vuotta sitten tätä kulttuuria ei ollut, mies toteaa.
Rintalan mukaan viinin kysyntä on nykyisin suurta koko matkustajakunnassa.
Katso videolta, millaisen muodonmuutoksen drinkkien valmistus on viime vuosikymmeninä kokenut.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"