Asiantuntija: Alkon monopolin purku vähentäisi viinivalikoimaa – "Pienillä paikkakunnilla marketin valikoimissa olisi vain paria laatua"

Viini-ja ruokamessut-2016
Viini-ja ruokamessut vetivät tänä vuonna enemmän väkeä kuin viime vuonna. Yksi syy varmastikin oli se, että koko messutila oli anniskelualuetta ja kävijät saivat vapaasti liikkua lasien ja ruokien kanssa.MTV
Julkaistu 30.10.2016 20:53

Tanja Huutonen

tanja.huutonen@mtv.fi

Viini-lehden pitkäaikainen asiantuntija, itseään viinihörhöksi kutsuva Antti Rinta-Huumo kannattaa Alkon monopolin purkamista. Hän ei kuitenkaan usko sen toteutuvan lähiaikoina. 

Antti Rinta-Huumo, Viini-lehti

Antti Rinta-Huumo on Viini-lehden pitkäaikainen asiantuntija. Hänen mukaansa Alkon monopolin kaatuminen ei olisi pelkästään hyvä juttu viiniharrastajille.

– Annoin tästä aiheesta haastatteluja jo parikymmentä vuotta sitten ja annan varmaan myös viiden vuoden päästä. Olen sitä mieltä, että Alkolla on hyvät valikoimat ja osaaminen. 1 500 viiniä ja vielä tilausvalikoima päälle, Antti Rinta-Huumo toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

– Jos marketit saisivat myydä viinejä, valikoima ei tietenkään olisi niin laaja. Eri kauppaketjuilla olisi se yksi punainen, valkoinen ja rose-viini. Varsinkin pienillä paikkakunnilla valikoima kaventuisi. Helsinkiin nyt tietysti tulisi omia viinikauppoja. Ja onhan nettikauppa olemassa.

2:10img

Herkuttelijat tungoksessa

Viini-ja ruokamessuilla oli tänä vuonna tungosta. Suuri syy siihen oli todennäköisesti se, että koko alue oli anniskelualuetta.

Maistelussa oli 600 viiniä ja kuutisenkymmentä ruoka-annosta: nyhtökauraa, raakaleivoksia ja mehustamista. Yhteensä Kirja-, viini- ja ruokamessuilla kävi yli 80 000 vierasta, eli enemmän kuin viime vuonna. 

Viini-ja ruokamessut - juustot

Parmesan-kauppa kävi vilkkaana Viini- ja ruokamessuilla tänä viikonloppuna.

Viininmaistelijoita ei enää suljettu karsinoihin, vaan ihmiset pystyivät vapaasti kulkemaan lasin kanssa paikasta toiseen. Rinta-Huumon mukaan viiniharrastamisen ei ole enää niin vakavaa kuin ennen. Myöskään viinifaktat eivät enää kiinnosta esimerkiksi nuoria.

Viini-ja ruokamessut - viinejä

Viiniasiantuntija neuvoi valitsemaan ei niin tanniinisen viinin karjalanpaistin oheen. Rinta-Huumo suositteli esimerkiksi Pinot noir -viiniä pitkään kypsytetyn lihan vastapainoksi.

– Nyt ei enää pähkäillä, miten paljon on prosentuaalisesti mitäkin rypälettä viinissä tai missä rinteessä rypäleet kasvavat. Tärkeämpää on rentous, fiilistely ja maku. Nuoret etsivät ruokaan sopivaa viiniä tai viiniin sopivaa ruokaa. Eli viinit ovat tulleet arkipäivään. Enää ei vain juhla-aterialla avata se viinipullo. Viinin nautiskelu on arkipäiväistynyt selvästi.

Mielensäpahoittaja yllätti

Messujen yllättäjäksi valittiin Mielensäpahoittajan karjalanpaisti. Suuren vegebuumin keskellä valinta kuulostikin yllättävältä.

Tuomas Kyro

Kirjailija Tuomas Kyrö sanoo, että reseptejä ei tarvitse noudattaa orjallisesti. Jokainen tekee ruuan niin kuin tahtoo ja osaa. 

– Karjalanpaisti on varmasti vähän katoavaa kansanperinnettä. Toisaalta tuntuu siltä, että perinnehän alkaa nyt taas olla IN. Eli mielensäpahoittaja, joka pidättäytyy koko ajan samassa, on kolme kertaa elämässä yhtäkkiä muodissa, Tuomas Kyrö sanoo MTV:lle.

Kyrön mukaan karjalanpaisti kuuluu kaikkiin niihin pöytiin, jotka ovat tärkeitä eli häihin, hautajaisiin ja ylioppilasjuhliin. 

– Joskus joulupöytäänkin ja miksi ei vaikka yksinäisiin iltoihin pizzan sijaan, naureskelee rankan flunssan kourissa oleva kirjailija Kyrö.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja