Edullinen olut ei enää ole se, joka houkuttelee ihmisiä risteilemään. Nykyisin laivalle lähdetään laadun, ei määrän perässä.
Vaikka oluesta puhutaan usein laivamatkustajien hittituotteena, tämä uskomus ei päde enää nykypäivänä. Vuodessa yli puolitoista miljoonaa matkustajaa kuljettavan Eckerö Linen mukaan oluen myynti on viime vuosina vähentynyt huomattavasti, ja myyntitilastojen perusteella laadun voidaankin sanoa nousseen selväksi hintaa tärkeämmäksi kriteeriksi.
Laadun arvostuksesta kertoo hyvin muun muassa se, että samppanjan myynti on lähtenyt viime vuosina huimaan nousuun. Viime kesänä samppanjaa myytiin esimerkiksi Helsinki-Tallinna-reitillä kulkevalla m/s Finlandialla 11 prosenttia edelliskesään verrattuna.
– Se on aika hurja määrä, kun mietitään, että suurin osa ihmisistä ostaa kymmenen euron viinejä, mutta nyt 30 euron samppanjat ovat se, joka myy, Eckerö Linen kanssa yhteistyötä tehnyt viiniasiantuntija Joonas Vainio kertoo.
Ilmiö ei Vainion mukaan selity uusilla asiakkailla vaan sillä, että ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia ja tietoisempia asioista. Risteilijöille yhteinen ”kaljalautta”-nimitys voidaankin siis miehen mukaan heittää romukoppaan.
Uuden suosikin myynti kasvanut niin laivoilla kuin maissa
Sama ilmiö on huomattu myös Tallink Siljan laivoilla, jossa vanhat suosikit ovat saaneet viimeisen viiden vuoden aikana väistyä uusien tulokkaiden tieltä.
LUE MYÖS: Eliitin harrastuksesta koko kansan huviksi – näin hurjasti laivojen juomakultturi on muuttunut
Makuja.fi:n toukokuussa haastatteleman Tallink Siljan ostojohtaja Argo Aosaarin mukaan kuohuviinien ja samppanjoiden myynti on kasvanut viime vuosina hurjasti niin maissa kuin laivallakin.
– Vielä viisi tai kuusi vuotta sitten myytiin eniten punaviiniä, mutta tämän jälkeen kuohuviini on kasvanut nopeasti ja mennyt kärkeen. Punaviinin kulutus on viime aikoina puolestaan vähän laskenut, Aosaar totesi toukokuussa.
***
0:36